Política 07/06/2018

Batet defensa durant el traspàs de carteres que "la recuperació de les paraules amb Catalunya és imprescindible"

Borrell assegura que el principal problema per a Espanya és la "unitat territorial"

Mariona Ferrer I Fornells / Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa
6 min
Traspàs de la cartera de Política Territorial i Funció Pública entre Sáenz de Santamaría i Meritxell Batet.

MadridEls ministres del govern espanyol de Pedro Sánchez desfilen aquest dijous al matí en l’intercanvi de carteres amb els seus predecessors. La primera a fer-ho ha sigut la vicepresidenta, Carmen Calvo, que ha promès treballar per la igualtat amb “passió, entrega i punt d’honor” en l’intercanvi amb Soraya Sáenz de Santamaría. Calvo, que ha tutejat l'ex número dos de Mariano Rajoy, ha afirmat que té una “altíssima estima personal i intel·lectual” cap a la vicepresidenta de l’etapa de Mariano Rajoy, i més després d'haver treballat colze a colze amb ella "en algunes qüestions delicades" com l'aplicació de l'article 155 de l'Estat. Calvo s'ha compromès a acabar amb les desigualtats i a "construir la gran igualtat, la que ens afecta a homes i dones" com a ministra també d'Igualtat. De fet, el nou executiu espanyol ha innovat en la manera de prometre el càrrec i ha dit que respectarà el secret de les deliberacions "del consejo de ministras i ministros".

Traspàs de la cartera de vicepresidència entre la vicepresidenta sortint, Soraya Sáenz de Santamaría, i Carmen Calvo.

Sáenz de Santamaría ha tornat a protagonitzar un altre intercanvi de carteres amb la nova ministra de Política Territorial i Funció Pública, la catalana Meritxell Batet. La també diputada del PSC al Congrés ha defensat que "la recuperació de les paraules amb Catalunya serà especialment imprescindible" durant el seu mandat. En aquest sentit, tot i el "vertigen" que suposa el nou càrrec, ha promès "escoltar, dialogar i consensuar", perquè creu que són les "bases de la nova política del segle XXI, imprescindibles per afrontar qualsevol repte polític". Per a Batet, el seu ministeri és "crucial per al futur del país". Per part del PSC, han assistit a l'acte Miquel Iceta, Salvador Illa i Jaume Collboni. La nova ministra s'ha dirigit en català a les seves filles bessones i a la seva mare: "Quan no estigui treballant estaré amb vosaltres, donant-vos petons que és el que més m'agrada".

Borrell: "Espanya encara el principal problema per a un país: la unitat territorial"

Al seu torn, el ministre d’Afers Exteriors i Unió Europea, Josep Borrell, ha agraït al president espanyol el seu nomenament, i ha recordat la situació a Catalunya en el seu intercanvi de carteres, quan ha afirmat que “Espanya encara el principal problema que pot tenir un país, que és la seva unitat territorial”. A més, ha demanat als treballadors del ministeri que se sentin “orgullosos” de representar el seu país.

També s'ha referit a Catalunya, tot i que de manera indirecta, la nova ministra de Defensa, l'exmagistrada del Suprem i exportaveu del PSOE al Congrés Margarita Robles. "Amb al Constitució, tot; sense la Constitució, res", ha assegurat després d'agafar la cartera de mans de María Dolores de Cospedal. Robles ha promès fer una política de defensa d'"estat" i no "partidista" i ha tingut un record emocionat per a la primera dona ministra de Defensa, Carme Chacón.

La ministra de Justícia promet "transparència"

Amb la veu esquerdada i tics molt nerviosos, la fins ara fiscal de l'Audiència Nacional Dolores Delgado ha assumit la cartera de Justícia de mans de Rafael Catalá. Potser ha sigut un dels traspassos més tensos. Com a membre de l'Associació Progressista de Fiscals (UPF), Delgado ha promès "solvència" i "eficàcia". "Crec que arranquem una nova etapa en què la transparència ha de ser molt important [...], i hem de comptar també amb les associacions", ha dit. No ha fet referència, però, a la judicialització del Procés i ha fet bandera de la lluita antijihadista, el seu principal camp de treball. En aquest sentit, ha defensat la justícia universal –com a exfiscal del Tribunal Penal Internacional–. "Crec que les confessions religioses són important perquè de vegades algunes de les solucions als grans problemes com el terrorisme, que és la meva àrea, venen de comprendre l'altre", ha afegit.

‘Fair play’ també en el traspàs de carteres al ministeri de l'Interior. El titular sortint, José Ignacio Zoido, ha optat per tutejar Fernando Grande-Marlaska, a qui ha desitjat "molta sort" i ha recordat el paper de la cúpula de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Acompanyat del totpoderós exministre de l'Interior de Zapatero, Alfredo Pérez Rubalcaba, Grande-Marlaska –fins ara magistrat de l'Audiència Nacional– ha promès treballar per "generar el que la Constitució Espanyola ens exigeix, crear institucions perquè tots els espanyols, dins de la diversitat, puguem exercir les nostres capacitats". Finalment, ha agraït el suport dels seus amics i en especial de la seva família, el seu marit i la seva mare. "Ja sabeu on soc: espero estar a l'altura de les circumstàncies", ha conclòs.

La ministra d'Educació defensa una educació bilingüe i trilingüe

La nova portaveu de l'exeuctiu de Pedro Sánchez –que portarà al batuta en la roda de premsa del consell de ministres–, Isabel Celaá, ha defensat una educació inclusiva, que no abandoni cap alumne, en centre públics però també concertats, i amb un ensenyament bilingüe i trilingüe, "cultivadora" de les llengües cooficials i "senyal" de la "diversitat" d'Espanya. Com a consellera basca d'Ensenyament va ser qui va impulsar l'equiparació del castellà a l'euskera en detriment de la llengua pròpia del País Basc. Avui ha assegurat que "l'ensenyament és l'èxit del canvi personal, social i col·lectiu" i ha promès també impulsar la formació professional, el nou nom que inclou per primer cop la seva cartera.

El titular de la cartera de Cultura i Esports, Màxim Huerta, ha reivindicat la recuperació d’un ministeri separat per a Cultura, unit a Ensenyament en l’anterior etapa, i s’ha defensat de les crítiques pels seus tuits en què deia que no hi entenia d’esports dient que no li agrada fer-ne però que sí li agrada l’esport. “La cultura és el que ens representa”, ha assegurat. “Tots som conseqüència del partit en què vam aplaudir, dels llibres que vam llegir”.

La ministra d'Hisenda vol més finançament per a les autonomies

Cristóbal Montoro ha traspassat la seva cartera a María Jesús Montero, des d'avui ministra d'Hisenda del govern de Pedro Sánchez. L'exconsellera andalusa també d'Hisenda es marca com a prioritat la negociació per als comptes del 2019 i, per tant, deixa clar de nou que es respectaran els pressupostos del 2018. Ha assegurat que entomava el repte amb "molta il·lusió" però també conscient de la complexitat de la situació. Té sobre la taula qüestions importants com la reforma del finançament autonòmic i el quitament del deute, a més del repte de quadrar uns comptes que preveuen un augment considerable de la despesa.

Montero ha assegurat en una entrevista a Onda Cero que la seva prioritat és que la recuperació econòmica arribi a les famílies, i en la presa de possessió ha recalcat que un dels seus objectius és aconseguir més transparència en els comptes públics. També ha reclamat més finançament per a les autonomies i, encara que allarga la discussió, ha deixat entreveure que el càlcul de la quota basca ha de ser més transparent.

Nadia Calviño (Economia): Il·lusionada de formar part d'un govern "estel·lar"

L'intercanvi de carteres dels dos grans ministeris econòmics s'ha fet de manera simultània. La nova ministra d'Economia, la gallega Nadia Calviño, s'ha mostrat "molt il·lusionada" i orgullosa de formar part d'un govern que ha qualificat d'"estel·lar". A més, s'ha referit al ministre sortint, Román Escolano, com un "amic" i preparador. Calviño torna al ministeri d'Economia 12 anys després d'haver marxat a Brussel·les i elogiada per tothom pel seu perfil tècnic i el seu prestigi davant de la Unió Europea.

Calviño ha reconegut que caldrà "treballar molt" i que haurà d'afrontar reptes difícils, però s'ha mostrat tranquil·la i engrescada amb el seu nou càrrec.

José Luis Ábalos: "Foment és un element d'integració territorial, que tanta falta fa en aquest país"

El que va ser l'encarregat d'exposar els motius per presentar la moció de censura al Congrés dels Diputats, José Luis Ábalos, ha rebut aquest dijous la cartera de Foment, fins ara en mans de l'excalcalde de Santander, Íñigo de la Serna. Ábalos ha reivindicat una manera d'entendre la tasca del ministeri de Foment des de la necessitat de desenvolupar unes infraestructures integradores i una política sostenibile a nivell ambiental i econòmic. "Foment és un element d'integració territorial, que tanta falta fa en aquest país", ha ressaltat el nou ministre.

En un acte ple a vessar, el nou ministre ha estat envoltat de membres del seu partit però també d'empresaris del sector com el president de Renfe, Diego Moreno Alonso, i el d'ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez.

stats