El govern espanyol desconeix qui va fer l'informe policial que vincula Mas i la família Pujol amb comptes a Suïssa

El ministre Fernández Díaz assegura que "no és possible de moment" determinar la procedència i l'autoria del document difós al novembre. Diu que part de la informació serà judicialitzada

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha dit aquest dimarts que "no és possible de moment" determinar la procedència i l'autoria del suposat informe policial de la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal) que vincula Artur Mas, la família de l'expresident Jordi Pujol i altres dirigents de CDC amb comptes bancaris a Suïssa.

"Encara que en aparença l'informe esborrany podria infondre la sospita que procedeix de la UDEF central, de la comissaria general de policia judicial, la diversa procedència de les dades que conté, que una part de la informació procedeix de fonts obertes i de dades contingudes en altres informes i declaracions, en definitiva, informació accessible a un elevat grup de funcionaris policials, no és possible de moment concretar qualsevol responsabilitat en la seva elaboració i difusió dins l'àmbit del cos nacional de policia", ha assegurat el ministre en les més de quatre hores de compareixença al Congrés dels Diputats. I ha afegit que l'informe "no es correspon de manera exacta o literal amb cap document oficial elaborat en el si de la investigació del cas Palau per part de la UDEF central". Tot i així, no ha aclarit per què el document tenia el logotip del ministeri de l'Interior, com li ha demanat el diputat de CiU Jordi Jané.

L'informe el va fer públic el diari 'El Mundo' en plena campanya electoral del 25-N a Catalunya, i ha derivat en diverses demandes per part dels polítics catalans al diari dirigit per Pedro J. Ramírez. Justament avui, els diaris 'El Punt Avui' i 'El Periódico' publiquen dues cartes emeses pel banc suís Lombard Odier en què l'entitat nega tenir o haver tingut cap compte o dipòsit de les famílies Pujol i Mas, almenys, en els darrers deu anys. 

La cronologia dels fets va ser la següent. Poc abans de les eleccions catalanes, el diari 'El Mundo' va publicar un suposat esborrany de la UDEF en què s'investigaven suposats cobraments de comissions per part del president de la Generalitat, Artur Mas, i l'expresident Jordi Pujol. Pocs dies després, aquesta unitat de la policia espanyola es va desvincular de l'informe i Fernández Díaz va encarregar a Afers Interns una investigació sobre l'autoria del document i de la seva filtració al diari espanyol.

Gairebé tres mesos després, el ministre ha donat a conèixer aquest dimarts les conclusions d'aquesta investigació, que li van fer arribar dissabte passat. Segons ha explicat, les conclusions determinen que no s'ha pogut obtenir tota la informació en què es basa el suposat informe policial. Ha dit que l'informe "no es correspon de manera exacta o literal amb cap document oficial" del cas Palau fet per la UDEF, que "el contingut vertebra una part de la investigació policial que segueix activa a l'entorn a les informacions pendents de comprovació" i dades d'altres informes que ara estan judicialitzats, en referència al cas del presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música.

La conclusió de tot plegat que n'ha tret Fernández Díaz és la següent: "Aquestes dades explicarien parcialment el contingut de la informació publicada per la premsa, que podria tenir complement en altres informes judicialitzats en altres sumaris, declaracions de testimonis i altres escrits, etc. Els aspectes de legalitat, la mateixa dinàmica, complexitat i reserva d'aquest tipus d'investigacions impedeixen facilitar més dades que podrien entorpir el futur desenvolupament de les mateixes [investigacions]". A més, ha explicat que la policia ha obert un expedient al secretari general del Sindicat Unificat de Policia (SUP), José Manuel Sánchez Fornet, per haver difós l'esborrany dos dies abans de les eleccions catalanes, i ha dit que Fornet s'ha negat a confessar qui li va lliurar l'informe.

D'aquesta manera, el ministre afirma que de moment no se sap qui va fer l'informe, però al mateix temps insinua que la informació pot ser certa, en dir que s'està investigant als tribunals. A més, ha defensat la tasca de la UDEF i les seves investigacions contra la corrupció política, ha dit que "és habitual" que es facin esborranys encara que ha matisat que "només acaben judicialitzats si es valida la realitat de les informacions i es consideren consistents", i finalment, en un dard a CiU, ha afirmat que "tots els partits" s'han vist esquitxats per filtracions.

De fet, Fernández Díaz havia assegurat uns minuts abans que en les conclusions preliminars de la investigació difoses el 10 de desembre s'explicava que els treballadors de la UDEF van negar la "participació" en l'informe però alhora es concloïa que és "difícil" saber si ningú realment va fer l'informe o "eludeixen" dir-ho per no veure's "acusats" donat el rebombori generat per el cas. A més, en la part final de la seva compareixença, en el segon torn de rèplica, ha dit que part de la informació del document anirà als tribunals. "Afers Interns m'ha enviat moltíssima documentació que previsiblement serà judicialitzada", ha assegurat.

Més continguts de