Política 20/07/2015

Uxue Barkos (Geroa Bai), nova presidenta de Navarra amb el suport de Podem, EH Bildu i Ezkerra

L'executiu navarrès canvia de color polític després de successius governs d'UPN des del 1996

Europa Press
2 min
La nova presidenta de Navarra, Uxue Barkos, en la sessió d'investidura / EFE

PamplonaLa candidata de Geroa Bai, Uxue Barkos, ha estat investida aquest dilluns com a nova presidenta de Navarra en primera votació amb el suport del seu grup parlamentari i d'EH Bildu, Podem i Ezkerra, tal com estava previst.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, aquests quatre partits, que el 17 de juliol van signar l'acord programàtic del govern de Navarra per als pròxims quatre anys, han fet valer en el ple del Parlament foral la seva majoria absoluta de 26 escons, davant UPN i el Partit Popular, que hi han votat en contra, i davant del Partit Socialista, que s'ha abstingut.

Barkos ha rebut un fort aplaudiment dels partits que li han donat suport i de la majoria del públic present. D'aquesta manera, Uxue Barkos succeeix Yolanda Barcina (UPN) a la Presidència de Navarra i canvia el color de l'executiu navarrès, que ha estat en mans d'UPN des de l'any 1996 de forma ininterrompuda.

Aquest dimecres prendrà possessió oficialment del càrrec i, posteriorment, seran els nous consellers del seu govern, amb sis noms proposats per Geroa Bai, dos per EH Bildu i un per Ezkerra, els que prendran possessió dels càrrecs per començar a treballar al capdavant del nou executiu foral.

Una presidenta abertzale "en una comunitat que no ho és"

Uxue Barkos ha defensat durant la sessió d'investidura que "estem davant un nou temps polític, el temps d'un canvi profund, de profundes reformes, però sobretot d'un canvi de la forma de fer política".

Ha destacat que "al Parlament de Navarra hi ha una majoria aclaparadora de canvi, de canvi de progrés, de canvi de gir cap a polítiques més socials i més igualitàries, cap a polítiques més integradores i de més reconeixement de la realitat cultural i lingüística de Navarra". Segons la líder de Geroa Bai, "hi ha una majoria clara i rotunda per fer avançar la societat cap a cotes de qualitat de vida pensades per i per a tothom".

La nova presidenta del govern foral ha assegurat que serà "una presidenta de Navarra abertzale en una comunitat que majoritàriament no ho és", però ha afegit que "per primera vegada aquest govern serà també el dels abertzales de Navarra, que durant dècades han vist com se'ls menyspreava".

stats