DIARI DE CAMPANYA
Política 14/05/2019

Mercedes Milá torpedina un col·loqui amb Manuel Valls

La periodista, que participava com a públic en un debat sobre polítiques socials, s'enganxa amb el candidat durant l'acte

Anna Mascaró
3 min
La taula rodona de Manuel Valls aquest dimarts a Barcelona

BarcelonaManuel Valls ha rebutjat aquest matí participar en el debat entre alcaldables per Barcelona i manters organitzat per l'entitat Casa Nostra Casa Vostra. "És un exercici de frivolitat i d'irresponsabilitat", ha dit a la tarda. I ha optat per anar a un col·loqui amb una taula d'expertes del tercer sector social: "Sense exhibicions", ha puntualitzat. Gairebé ha aconseguit el seu propòsit, en una xerrada monòtona i centrada en la col·laboració publico-privada entre entitats i Ajuntament. Gairebé, fins que la periodista i presentadora Mercedes Milá ha agafat la paraula.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi pot haver preguntes del públic?", ha preguntat interrompent el torn d'Àngels Guiteras, expresidenta de la Taula del Tercer Sector, que demanava "més inversió en polítiques socials". Tot i que en un primer moment no se li ha permès, finalment Valls li ha donat la paraula. "És deformació professional", es justificava Milá, que ha reclamat dades concretes. "Quanta gent gran està en situació límit?", ha demanat. Tot seguit, ha retret a les entitats que no donin més visibilitat al problema: "Assumint els errors dels periodistes, però crec que vostès han de fer arribar a la premsa qui són aquesta gent, què necessiten". "L'espectacle és molt important, i la premsa també, però el que ens ha d'interessar és el curt, mitjà i llarg terminis", ha respost aleshores Valls, donant per tancada la interrupció en un acte en què tenien el temps cronometrat.

Mercedes Milá a l'acte de Manuel Valls, aquesta tarda

Però Milá ha insistit que tenia "una proposta". "I serà l'última", l'ha advertit Valls, amb to sec. "Vostè és molt dictador, no?", li ha respost aleshores la periodista, lluny d'arronsar-se. "Encara no", li ha respost l'alcaldable fent broma. Milá ha tornat a desafiar-lo: "Vostè és conscient de la patacada que es clavarà (a les eleccions)?", li ha etzibat, i ha afegit: "Els periodistes no estem acostumats que ens tallin així".

Arribats a aquest nivell de tensió, Valls ha rebaixat finalment el to. "Hem fet debats amb molta gent", li ha explicat. "Li he donat la paraula per demostrar que totes les preguntes i reflexions són benvingudes –ha insistit–. Perdoni, li dic amb un to que no és agressiu". Així, Milá ha insistit en la seva proposta "per a ell": "Una Marató de TV3 amb la gent gran de protagonista". La periodista no ha tornat a intervenir, però tant era, perquè el desgovern s'ha instal·lat en l'acte. El vicepresident del Consell Assessor de la Gent Gran, Juan Martínez León, ha protestat tot seguit: "Si li fa la proposta a Valls, faci-la a un altre lloc, perquè aquest no és un acte de partit. Si la fa per a tots, jo l'acullo", ha especificat. Dos membres més del públic han intervingut a continuació (tot i que, en principi, l'acte no estava pensat amb intervencions): Pilar Rodríguez, directora de la Unitat Operativa Sociosanitària de la fundació ABD, i Felisa Pérez, presidenta de la Federació Catalana de Drogodependència.

Alguns s'han preguntat què feia Milá a l'acte, si no era "per donar suport" al candidat. Segons diversos assistents, la periodista hi ha assistit com a particular, perquè li va interessar veient la convocatòria. Pocs minuts després de la interrupció, els organitzadors han donat per tancat l'acte i, de fet, Milá ho havia demanat en un parell d'ocasions amb ironia. "Vagi-se'n, no passa res", l'havia animat Valls, que no obstant això ha acabat acomiadant el col·loqui. Abans de baixar de la tarima, Valls ha fet la salutació militar a la periodista, que li ha correspost en to de broma.

stats