El jutge Vidal diu que el TC no hauria d'admetre el recurs per una "qüestió tècnica"

El magistrat afirma que si l'Estat prohibís participar als funcionaris voluntaris, "s'estaria cometent un delicte de prevaricació"

El jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha assegurat aquest diumenge que el Tribunal Constitucional (TC) no hauria d'admetre a tràmit la impugnació del procés participatiu del 9 de novembre per una "qüestió estrictament tècnica i de procediment". En una entrevista al 3/24, Vidal ha afirmat que el govern espanyol hauria d'haver instat un incident d'execució en lloc d'haver presentat un nou recurs, ja que l'executiu de Mariano Rajoy argumenta que el nou 9-N és en el fons la mateixa consulta que el TC ja ha suspès cautelarment. A més de la qüestió tècnica, per Vidal també hi ha una "qüestió de fons, que és com es pot impugnar davant d'un tribunal que avalua normes jurídiques una convocatòria que és verbal".

En cas que el TC sí que l'admetés a tràmit, Vidal ha considerat que la participació en la votació del 9-N no seria il·legal, ja que l'admissió de la impugnació implicaria la suspensió dels actes de la Generalitat, per la qual cosa hauria d'"abstenir-se de fer res", inclòs prohibir-la. Ha assegurat que, si el TC prohibís que els funcionaris voluntaris participessin, "estaria cometent un delicte de prevaricació", perquè adoptaria una decisió que no té cobertura legal, segons ell, i ha ressaltat que els funcionaris actuarien com a ciutadans si participessin, per la qual cosa no tindria cap conseqüència des del punt de vista jurídic.

El jutge ha dit que, si l'Estat ordenés als cossos policials que impedissin que es produeixi la votació, s'haurien "perdut els papers". En aquest sentit, ha ressaltat que el deure dels cossos policials és "garantir els drets i les llibertats dels ciutadans, i quin és el dret més fonamental d'un sistema democràtic? Votar".

Vidal prepara l'esborrany d'una constitució catalana

Vidal està preparant l'esborrany de la Constitució d'una eventual Catalunya independent. De moment, consta de 97 articles i serà publicat previsiblement al gener perquè els ciutadans hi puguin fer aportacions.

Després que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) descartés suspendre'l cautelarment per la seva participació en la redacció de l'esborrany, Vidal ha defensat: "En les meves hores lliures, faig el que em sembla oportú".