Vox

La sortida de to d'Abascal dient que Sánchez acabarà penjat com Mussolini posa Feijóo contra les cordes

El líder del PP condemna les paraules i la ultradreta l'acusa d'assumir la "manipulació" de l'esquerra

3 min
Santiago Abascal

MadridLes polèmiques paraules del líder de Vox, Santiago Abascal, pronunciades des de l'Argentina han acabat situant el PP en la diana tant de la ultradreta com del PSOE i Sumar. En una entrevista al diari Clarín, Abascal va assegurar que "hi haurà un moment" en què el poble voldrà "penjar pels peus" el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; en una referència a la mort del dictador italià Benito Mussolini, que després de ser afusellat l'any 1945 va ser penjat pels peus enmig de la plaça Loreto de Milà. El president del partit d'ultradreta ho va dir en el marc del viatge per assistir a la presa de possessió del nou president argentí, Javier Milei, que va tenir lloc aquest diumenge. Les crítiques del PSOE van ser immediates i ministres socialistes van sortir en tromba durant el dia contra Abascal. El mateix al·ludit, Pedro Sánchez, ha reaccionat aquest dilluns en l'acte de presentació del seu llibre, Tierra firme, posant el focus en el PP recordant que Abascal "anava a ser vicepresident del govern espanyol" si el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, hagués pogut articular una majoria, i ha suggerit que aquestes paraules haurien "de fer-lo reflexionar". Al vespre, en una entrevista a Telecinco Sánchez hi ha tornat a insistir: "Li demano que reflexioni i rectifiqui els pactes amb Vox". Feijóo ja s'havia pronunciat al matí per desmarcar-se del pronunciament d'Abascal i condemnar les seves paraules. El president dels populars les ha qualificat de "lamentables" i ha criticat que el que fa el líder de Vox és "donar joc" a l'estratègia de Sánchez de "dividir Espanya a través d'un mur".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La condemna de Feijóo no ha convençut ni els partits a la seva esquerra ni a la seva dreta. Vox ha acusat el PP "d'espantar-se" i ha lamentat que estigui "demanant perdó a l'esquerra". El secretari general del partit d'extrema dreta, Ignacio Garriga, ha negat que Abascal hagi incitat a l'odi i ha assegurat que el PP és la "marca blanca del PSOE" pel fet d'haver assumit com a "realitats" les "manipulacions del govern" espanyol, per unes paraules que ara Vox sosté que estan "descontextualitzades".

En una roda de premsa posterior, el PP ha mantingut el seu posicionament. El portaveu estatal, Borja Sémper, ha argumentat que són paraules "censurables" tant per motius "ètics" com "polítics". D'una banda, perquè "evoquen violència" i, de l'altra, perquè "suposen un baló d'oxigen sobre Sánchez". "Nosaltres tenim un altre estil i és el que defensarem", ha assegurat.

El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha reclamat al PP que vagi més enllà: "No n'hi ha prou amb rebutjar, el que cal fer és trencar tots i cadascun dels acords amb Vox a les institucions, que són el que els dona ales". En roda de premsa, Urtasun ha alertat que les d'Abascal són declaracions "perillosíssimes".

Fonts del PP han descartat prendre aquesta iniciativa i han tret importància a la gesticulació i pressió de Vox cap als populars. "Ells sabran", sostenen, i remarquen que la línia d'actuació amb la ultradreta està "definida": "Quan diguin alguna cosa que no ens agrada ho rebutjarem. Nosaltres anem a la nostra". Segons el PP, Vox es dedica a fer "oposició a l'oposició" mentre que ells tenen clar que els atacs han d'anar cap a Sánchez.

Debat sobre l'amnistia

Sémper ha lamentat que aquesta polèmica està servint perquè Sánchez aconsegueixi tapar el fet que dimarts es vota la presa en consideració de la llei d'amnistia. "Crec que es pot fer política contundent sense mossegar l'ham que el govern ens posarà molts cops", ha afirmat. De cara al debat de la norma al Congrés, Sémper ha avançat que serà Feijóo qui intervingui en el ple que començarà a les tres de la tarda. Sémper ha instat Sánchez a fer el mateix i "donar la cara".

El portaveu dels populars ha advertit, de nou, que el PP "no descarta cap iniciativa parlamentària contra aquesta llei i els atropellaments que dissenyi Sánchez en benefici propi". En aquest sentit, fonts del PP no han descartat la possibilitat d'impulsar una comissió d'investigació al Senat sobre la norma i la negociació amb l'independentisme.

stats