Política 28/10/2014

Acebes diu que no li consta l'existència d'una 'caixa B' al PP

L'exsecretari general del partit abandona l'Audiència a crits de "lladre" i "pocasolta"

Efe
2 min
Ángel Acebes surt de l'Audiència Nacional

MadridL'exsecretari general del Partit Popular (PP) Ángel Acebes ha dit que no li consta l'existència d'una "caixa B" al PP ni que s'utilitzés diner negre per comprar accions de Libertad Digital perquè ell s'encarregava només de la part política i no de l'econòmica. Així ho ha declarat aquest matí d'avui dimarts a l'Audiència Nacional. A la sortida, un grup d'afectats per les preferents de Bankia l'esperaven per acomiadar-lo a crits de "lladre" i "pocasolta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exsecretari del PP ha abandonat l'Audiència a les 10.05 hores després de declarar com a imputat davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz per autoritzar la compra d'accions de Libertad Digital presumptament amb diners de la 'caixa B' de diner negre del partit.

Acebes està imputat per indicis d'un delicte d'apropiació indeguda fet per "omissió", ja que jutge considera que era la seva responsabilitat conèixer i autoritzar l'operació. La compra d'accions per valor de 446.100 euros va donar-se en ple procés d'ampliació de capital de Libertad Digital.

El magistrat Ruz, que investiga la suposada 'comptabilitat B' del PP en una peça separada del 'cas Gürtel', es va acollir a la doctrina del Tribunal Suprem sobre l'apropiació indeguda per "comissió per omissió" en la conducta de tercers per concloure que Acebes, com a número dos de la formació, tenia la possibilitat d'"exercir una vigilància i una certa autoritat que li permetés evitar" l'actuació dels extresorers Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas.

Al costat del també exministre de Justícia i Interior en els governs de José María Aznar ha declarat l'extresorer de la formació Álvaro Lapuerta i l'empresari de la construcció Antonio Vilela, que també va participar en la compra d'accions.

La declaració s'ha desenvolupat a la seu de l'Audiència Nacional del carrer Goya de Madrid i comptarà, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, amb la presència dels advocats del 'cas Gürtel', en què estan imputats per aquests mateixos fets Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias.

Segons la declaració de Bárcenas, Lapuerta va rebre a l'octubre del 2004 l'encàrrec d'Acebes de "buscar empresaris que estiguessin disposats" a participar en l'ampliació de capital de Libertad Digital "utilitzant per ells els fons de la 'caixa B' del partit ".

L'adquisició dels títols va ser realitzada per Rosalía Iglesias, dona de Bárcenas (per valor d'149.600 euros), Álvaro Lapuerta (un total de 1.270 títols per 139.700 euros que va revendre a Libertad Digital per 209.550 euros amb una plusvàlua de 69.850 euros) i el treballador del PP Francisco Yáñez (121.000 euros), pare de l'apoderat dels comptes de Bárcenas a Suïssa.

Els tres van vendre les accions posteriorment encara que en el cas de Lapuerta i Iglesias no consta que els diners retornessin a la 'caixa B' del partit, la qual cosa justificaria el delicte d'apropiació indeguda. De fet, la instrucció ha revelat que la dona de Bárcenas va fer una transferència el 2005 de 149.000 euros per a la compra d'una casa al costat de l'estació d'esquí de Baqueira Beret.

També van adquirir títols Vilela, apoderat de Construccions Rubau i ja imputat en la causa, que li va comprar les accions a Yáñez; l'exdirector general del Ministeri de Justícia Alberto Dorrego i l'empresari Borja García Nieto, que va adquirir 218 accions del grup mediàtic. Els dos últims, al costat de Recarte, compareixeran com a testimonis dimarts que ve.

stats