21/01/2015

Acord per bastir la coalició d’esquerres que liderarà Ada Colau

3 min
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i Ada Colau, cara visible de Guanyem Barcelona, en la reunió que van mantenir el 22 de desembre.

BarcelonaL’entesa s’havia madurat en les últimes setmanes i ahir es va confirmar la confluència: Guanyem, ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent van tancar un principi d’acord per bastir una candidatura conjunta de canvi a Barcelona en les eleccions municipals. Conscients que s’intueix un terratrèmol polític als comicis del maig -les enquestes pronostiquen la irrupció de Guanyem, Ciutadans i fins i tot la CUP-, les forces que integren la coalició d’esquerres han segellat el pacte per construir una alternativa sòlida “amb possibilitats de guanyar a l’Ajuntament”, tal com van detallar en un comunicat. Gestada per “connectar amb la mobilització ciutadana” que emana de l’efervescència del 15-M als barris de la capital catalana, la candidatura aspira a convertir-se en l’alternativa de govern a CiU i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El principi d’acord hauran de rubricar-lo a partir d’ara els ciutadans que donen suport a les formacions integrants de la coalició. Guanyem Barcelona, la plataforma encapçalada per Ada Colau, ja va donar el vistiplau al principi d’acord en un plenari a les Cotxeres de Sants. La resta de forces completaran aquesta validació del pacte en les pròximes dues setmanes. ICV-EUiA, que ha insistit per assolir una entesa que voldria reproduir en els comicis catalans del 27 de setembre, convocarà una consulta entre la seva militància que es tancarà el 31 de gener. Podem, que ja va anunciar que no es presentaria a les municipals amb la seva marca però que s’associaria amb candidatures de canvi -a la tardor, en canvi, estudia una candidatura en solitari-, plantejarà un procés de validació telemàtica de l’acord del 26 al 31 de gener. I Procés Constituent, que en paral·lel manté converses amb la CUP per integrar una candidatura d’esquerra anticapitalista i independentista que es presenti a la cita electoral del 27-S, verificarà la confluència en una assemblea el 25 de gener.

El principi d’acord es concreta en una entesa en la denominació legal de la candidatura -que encara no ha transcendit-, el model organitzatiu, el finançament i el règim econòmic que regirà el seu funcionament, com detalla el comunicat d’ahir. Queden pendents de configurar els eixos programàtics -en la nota difosa es limitava a apuntar l’objectiu de “tornar a situar Barcelona en mans dels seus veïns i veïnes”- i la confecció de la llista electoral, així com el repartiment de quotes de la candidatura, pel qual encara no s’ha assolit un acord. De moment, l’aliança planteja un procés de primàries obert a la ciutadania al qual podran concórrer candidats a caps de llista amb equips de 5 a 20 persones.

Resulta complicat imaginar que Ada Colau no en sigui cap de cartell, tenint en compte el potencial de l’exportaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) per arrossegar vots als barris. Ahir va oficialitzar que es presentarà a les primàries per encapçalar la llista conjunta. Qui no integrarà la candidatura serà Ricard Gomà, regidor d’ICV al consistori, amb una trajectòria de 12 anys a l’Ajuntament. Precisament, el codi ètic de la coalició fixa els mandats dels eventuals regidors en dos, més la possibilitat d’un tercer. Gomà anunciarà avui en una compareixença de premsa que ha decidit renunciar a formar part de l’aliança. Tornarà a la docència a la UAB.

Jordi Martí liderarà provisionalment MES

L’exportaveu del PSC a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí es perfila com a líder i portaveu nacional de MES, el nou partit del socialisme sobiranista resultant de la fusió de NECat i Moviment Catalunya. L’assemblea fundacional de MES es reunirà dissabte per nomenar una junta provisional -per a un màxim d’un any- de 14 persones i un consell format per 50 membres, amb la meitat d’integrants de cada formació. A la direcció també hi seran les diputades Marina Geli i Núria Ventura, Pere Almeda i Magda Casamitjana (NECat) i Pia Bosch (Moviment Catalunya). Instaran el corrent Avancem a integrar-s’hi.

stats