Política 27/06/2014

Ada Colau: "No he estat mai independentista però el 9-N em plantejo votar sí-sí"

S'inclina per la independència per regenerar la política mentre el procés estigui liderat per la societat civil. "CiU no creu ni en el dret a decidir, ni en la independència", assegura en una entrevista a Catalunya Ràdio

Ara
3 min
Colau, a l'inici de l'acte a Barcelona. / PERE VIRGILI

BarcelonaAda Colau, exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i una de les impulsores de la plataforma política Guanyem Barcelona ha assegurat aquest divendres que es planteja votar sí-sí en la consulta del 9-N. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Colau ha dit: "No he estat mai independentista, però el 9-N em plantejo votar sí-sí".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Crec que, com molta altra gent, perquè hi veiem potser una oportunitat de radicalitat democràtica, de procés destituent d'aquest règim que estem denunciant i de començar realment a decidir les regles del joc entre tots i totes", ha afegit.

Colau ha deixat clar, però, que només donarà suport al procés si és un procés ciutadà, i no impulsat només per lideratges concrets. "Per acabar de decidir aquest sí-sí per al que avui m'inclino, per mi és absolutament clau que el procés estigui liderat un cop més per la societat civil, per la ciutadania". "Quan aquests processos són manipulats pels partits es buiden de continguts. Penso que CiU no creu en el dret a decidir i no creu en la independència, sincerament, perquè si no actuaria en conseqüència i no impediria que altres féssim consultes com el multireferèndum [del 25-M]". Colau critica que Interior enviés els Mossos per complir amb l'ordre judicial per retirar les urnes del multireferèndum impulsat per moviments d'esquerres el dia de les eleccions europees: "Si cal, s'ha de recórrer a la desobediència civil per exercir la democràcia", ha dit. "Si crec en la democràcia, crec en Catalunya, Espanya, Europa i el món sencer. No pot ser que CiU es presenti com a defensora del dret a decidir i després s'abstingui en la votació sobre la llei d'abdicació", ha remarcat.

L'exportaveu de la PAH defensa un procés integrador, que sumi, impulsat per la gent: "Quan veig la Via Catalana penso: 'quines ganes'. Però quan veus partits polítics que porten el debat cap a una escenificació que jo no m'hi reconec... Hi ha una versió de l'independentisme, el que busca la confrontació amb Espanya, que em genera rebuig".

Colau ho ha dit l'endemà de la presentació pública de la plataforma política Guanyem Barcelona, l'embrió del que ha de desembocar en una candidatura de "confluència" de partits i moviments socials que pretenen trencar amb la "vella política". Fins al 15 de setembre es proposen recollir 30.000 firmes d'aval a Catalunya –15.000 com a mínim a Barcelona– com a pas imprescindible per tirar endavant una nova candidatura a l'Ajuntament de la capital catalana amb l'objectiu de "recuperar" per a la ciutadania Barcelona davant la "sensació" que "l'estem perdent". Un cop "validat" aquest procés inicial, decidiran el candidat. Colau no tanca les portes a res, però ha dit que el candidat l'escollirà la ciutadania.

En la presentació d'aquest dijous, Guanyem Barcelona va posicionar-se clarament a favor del dret a decidir –un dret a decidir en un sentit ampli, no només per votar la independència–, però va esquivar una posició sobre la doble pregunta de la consulta. "Recordem que fem una proposta a nivell municipal, i aquesta no és la nostra prioritat. Som un espai transversal, molt plural. No hem abordat aquest debat", va dir Colau en la roda de premsa d'aquest dijous, acompanyada per l'advocat Jaume Asens i el politòleg Joan Subirats, davant 1.600 persones al Col·legi Collaso i Gil del Raval de Barcelona. En l'acte van evitar els posicionaments personals sobre la independència, però ja van avançar que en els propers dies es mullarien, com ha fet aquest divendres l'exportaveu de la PAH dient que "es planteja" votar sí-sí. "No tenim cap por d'expressar l'opinió personal, però també sabem que les opinions personals sobretot de cares visibles com la meva es magnifiquen", ha afirmat avui.

Colau ha insistit que la plataforma política busca la "confluència" a partir d'uns objectius concrets per aconseguir canvis "reals" en la forma de fer política. "La riquesa política és un valor, la democràcia és pluralitat", ha afirmat. És conscient que "la fragmentació genera impotència", i per això busquen formar una candidatura unitària de les esquerres que no sigui "una sopa de sigles".

stats