Política 08/06/2015

Colau serà a la manifestació sobiranista de l'11-S a la Meridiana per visualitzar la pluralitat del procés

Després de reunir-se amb els presidents de l'ANC i Òmnium anuncia que impulsarà un “compromís propi de Barcelona” amb el procés constituent posterior al 27-S com a gest de complicitat amb el moviment sobiranista català

Marc Colomer
2 min
Jordi Sànchez, Ada Colau i Muriel Casals, després de reunir-se a la seu de l'ANC / CÈLIA ATSET

BarcelonaPicada d'ullet de la futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al moviment sobiranista català. Colau ha anunciat aquest dimarts que participarà en qualitat d'alcaldessa de Barcelona a la manifestació que l'ANC i Òmnium impulsen per l'11-S a la Meridiana de Barcelona amb la intenció de visualitzar així la "pluralitat" social i política que hi ha darrere el procés polític català. Després de reunir-se amb el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, Colau ha anunciat la intenció de promoure un "compromís propi de Barcelona" amb el procés constituent post-27-S. Un compromís encara en fase "incipient" que concretarà en les pròximes setmanes, però que vol que emani d'un procés ampli de participació a la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Venim per refermar el compromís amb un procés popular i ampli, des de la pluralitat”, ha indicat Colau, que ha considerat que en la “nova etapa” que començarà dissabte amb la constitució del nou consistori de Barcelona, l'Ajuntament “estarà en qualsevol manifestació de consens ampli en defensa dels drets i les llibertats”, inclosa la de la Meridiana. Perquè per a Colau és una “evidència que hi ha un bloqueig institucional” del govern del PP que “impedeix qualsevol diàleg i expressió democràtica com és el dret a decidir”. I té clar, diu, que en tant que "capital de Catalunya", Barcelona ha “donar totes les facilitats i suport institucional”: “Des de l'Ajuntament hem de facilitar que aquest procés pugui avançar”.

La futura alcaldessa barcelonina ha assegurat que posarà totes les “facilitats” per acompanyar el procés nacional per “convicció” i no com a contrapartida política tàctica a les demandes d'ERC: “Ho diem i ho creiem. No hem fet una candidatura nova amb el sobreesforç que hem fet per repetir els mateixos errors i el tacticisme electoral. Volem treballar des del diàleg i els acords també amb ERC”. Considera que en la manifestació de la Meridiana hi tenen cabuda no només els independentistes, sinó també els que, sense abraçar la independència, consideren esgotat el marc institucional autonòmic i aposten per la plena sobirania ja sigui dins o fora d'Espanya.

ANC i Òmnium, “satisfets” pels compromisos de Colau

Tant el president de l'ANC com la presidenta d'Òmnium, que han comparegut al costat de Colau en roda de premsa, han mostrat “satisfacció” tant per la reunió d'aquest dimarts com per la intenció de Barcelona en Comú d'impulsar l'aportació de Barcelona al procés constituent post-27-S. Perquè per Jordi Sànchez serà precisament en el procés constituent que el moviment sobiranista aconseguirà grans majories que es visualitzaran, diu, en el referèndum ratificatori previst per 18 mesos després.

Les dues principals entitats sobiranistes han fet a mans de Colau i el seu nucli de confiança el contingut del preacord pel full de ruta subscrit, de moment, per CDC, ERC, ANC, Òmnium i l'AMI, que Barcelona en Comú no té previst de subscriure. Sànchez ha considerat una "bona notícia" la voluntat de la futura alcaldessa d'impulsar un "compromís barceloní" amb el procés constituent, que no interpreta, diu, com una "porta d'escapatòria" del full de ruta, sinó una aportació proactiva a la construcció d'un nou país. Colau ha obert la porta a deixar llibertat de vot als seus regidors en una eventual votació sobre l'adhesió de l'Ajuntament de Barcelona a l'Associació de Municipis per la Independència.

stats