Política 20/03/2017

Els afiliats de CCOO es debaten entre el federalisme (43%) i la independència (40%)

ERC és el partit amb què més s'identifiquen i el PSC ha caigut de la primera a la quarta posició en els últims vuit anys

Aleix Moldes
2 min
Unes 200 persones a l'acte de Sindicalistes de CCOO per la independència

BarcelonaEl federalisme és l'opció preferida per als afiliats de Comissions Obreres (CCOO) a molt poca distància de la independència. Aquest dilluns el sindicat ha fet públic el resultat de la seva enquesta interna sobre opinions i actituds sociopolítiques que evidencia el desig de les bases de canviar l''statu quo'. Un 42,8% dels afiliats preferiria que Catalunya estigués dins un estat federal, i el 40,3% són partidaris de la independència. Mantenir-se com a comunitat autònoma (13,3%) i passar a ser una simple regió d'Espanya (3,7%) són opcions minoritàries dins del sindicat.

5.140 d'un total de 7.500 enquestats responen a la pregunta del model d'estat que prefereixen. Comparat amb l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, els afiliats de CCOO són una mica menys independentistes que la mitjana de Catalunya (42,3%) i molt més federalistes (25,3%). El sindicat compta actualment amb 140.000 afiliats.

Tot i la voluntat majoritària que expressen per construir un model d'estat diferent a l'actual, els afiliats situen la problemàtica entre Catalunya i Espanya a la cua de les seves prioritats. D'entre les cinc que se'ls proposa escollir, el conflicte entre les administracions ocupa l'últim lloc. L'atur i la precarietat laboral encapçalen el rànquing, i els segueixen la corrupció, l'increment de les desigualtats i la violència masclista.

Pel que fa a la identitat nacional, el 38,8% se sent tant català com espanyol, el 28,5% només català, el 25,1% més català que espanyol, el 5,3% més espanyol que català i, per últim, el 2,2% només se sent espanyol.

Entre altres variables, l'enquesta també pregunta amb quin partit polític s'identifiquen més els afiliats. En aquesta resposta és on s'aprecia millor el canvi de tendència al sindicat. Fa vuit anys era el PSC el que ocupava el primer lloc, representava el 31,5% dels afiliats, i en canvi, avui el Partit Socialista ha passat a ser la quarta opció, amb el 8,9% dels suports. Qui puja és principalment ERC, partit amb el qual el 2008 s'identificaven el 8,8% dels afiliats, i el 2016 –quan es van recollir les dades de l'enquesta– el 24,8%.

Podem és el segon partit amb qui més s'identifiquen les bases del sindicat (23,8%) i, a continuació, se situa ICV (19,8%). EUiA amb el 7,4%, CUP amb el 6,4%, Ciutadans amb el 4,7%, CDC (ara PDECat) amb el 3,6% i PP amb el 0,7% completen la llista.

Els afiliats de Comissions Obreres cada cop estan més polititzats. El 1998, en la primera enquesta d'afiliació, només el 4,1% va explicar que militava en algun partit polític. El 2008 aquest percentatge va passar al 6,4% i, en els últims anys, ha crescut fins al 22,9%. L'enquesta es completa amb moltes altres preguntes vinculades la majoria a qüestions laborals i fiscals.

stats