Política 29/01/2015

Els ajuntaments es posen les piles en transparència després dels escàndols per corrupció

Transparència Internacional celebra els bons resultats del seu índex a Espanya: la nota mitjana el 2008 era d'un aprovat, avui és d'un notable alt. Barcelona i Lleida treuen la màxima puntuació. Girona i Rubí se situen a la cua de la llista

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Façana de l'Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume / WIKICOMMONS

MadridD'un aprovat el 2008 a un notable alt el 2014. Els grans ajuntaments de l'Estat han augmentat substancialment el seu nivell de transparència el 2014, d'acord amb l'índex que elabora cada dos anys entre 110 consistoris l'ONG Transparència Internacional. L'organització celebra per primera vegada els bons resultats i constata que els escàndols de corrupció ha obligat els ajuntaments a posar-se les piles degut al front social format entre ciutadans, organitzacions i mitjans de comunicació per donar visibilitat a aquesta lacra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els ajuntaments amb la nota més alta, 100 de 100, hi han els de Barcelona, Lleida, Sabadell, Badalona i Sant Cugat del Vallès, així com 14 consistoris més d'arreu de l'Estat, com Palma. Girona i Rubí, en canvi, se situen a la cua de la llista amb un 72,5, un notable justet. Només vuit ciutats suspenen: entre elles Elx (47,5) i tres capitals de província andaluses, Jaén (37,5), Almeria (30) i Granada (28,8), amb la pitjor nota.

Per al president de Transparència Internacional a Espanya, Jesús Lizcano Álvarez, "el 2015 pot ser un punt d'inflexió en el tema de la corrupció i la transparència". Preguntat sobre per què ajuntaments amb escàndols de corrupció com el de Sabadell poden tenir tan bona nota, Lizcano ha assenyalat que el seu índex reflecteix l'avaluació global d'un consistori i no pas la gestió de persones concretes.

stats