Política 13/02/2017

Es complica el panorama judicial per al PP: el jutge atribueix tres delictes al president de Múrcia

La Fiscalia Anticorrupció, en canvi, no veu indicis contra Pedro Antonio Sánchez però sí contra la senadora popular Pilar Barreiro per la branca murciana de la Púnica

Europa Press
3 min
La Guàrdia Civil demana imputar el president de Múrcia per corrupció

MadridL'instructor del cas Púnica, el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, ha dictat una interlocutòria en la qual conforma la peça relativa a les activitats de la trama a Múrcia i atribueix la possible comissió dels delictes de frau, suborn i revelació d'informació reservada al president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, i altres cinc a la senadora del PP Pilar Barreiro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria donada a conèixer aquest dilluns, el titular del jutjat central d'instrucció número 6 acorda la formació de la peça III de l'operació Púnica relativa a les suposades irregularitats a Múrcia i dirigeix el procediment contra 22 persones.

La presumpta activitat criminal del president murcià estaria relacionada, segons Velasco, per suposadament concertar amb empreses d'Alejandro de Pedro per arreglar contractes de formació en la conselleria d'Educació amb la finalitat de realitzar, en realitat, treballs particulars de reputació a internet i xarxes socials per reformar la seva imatge de cara a la seva postulació com a president de Múrcia.

En el cas de la també exalcaldessa de Cartagena, Velasco li atribueix els delictes de frau, malversació de diners públics, suborn, prevaricació continuada i revelació d'informació reservada per igualment concertar amb empreses de De Pedro per arreglar futures adjudicacions en contractes públics de formació de la conselleria d'Educació, així com per presumptament sufragar amb diners públics previstos per a campanyes de publicitat de turisme a Cartagena feines particulars com la creació d'un diari digital en aquesta ciutat que emetés informacions favorables, així com els honoraris d'un periodista.

Respecte dels dos anteriors, el jutge assenyala que com que es tracta d'una senadora (l'enjudiciament correspondria al Tribunal Suprem) i del president de la Regió de Múrcia (l'enjudiciament correspondria al Tribunal Superior de Justícia de Múrcia) ha de demanar el permís oficial, tant del Senat com de la Comunitat de Múrcia.

La interlocutòria del jutge ha topat amb l'informe que ha presentat aquest dilluns la Fiscalia Anticorrupció, en el qual s'oposa a que el Tribunal Superior de Justícia de Múrcia investigui la possible comissió de frau, suborn i revelació d'informació reservada del president de Múrcia. A diferència del jutge, la Fiscalia considera que no hi va haver cap perjudici per a les arques públiques perquè els contractes amb la trama no van arribar a formalitzar-se.

Diferent valoració mereix la conducta de l'altra aforada inclosa per Velasco. En el cas de Barreiro, la Fiscalia sí que considera que hi ha indicis que s'hagin constituït delictes de falsedat, prevaricació i malversació de cabals públics.

El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia haurà de decidir ara, amb els arguments del jutge i els de la Fiscalia, si investiga o no.

C's demanarà la dimissió si es confirma la imputació

El portaveu regional de Ciutadans, Miguel Sánchez, ha apel·lat al "compliment" de la paraula que el president murcià va donar als ciutadans, un cop el jutge ha donat a conèixer els delictes pels quals es demostra la seva presumpta implicació en la trama Púnica. C's va firmar un pacte d'investidura amb el PP perquè el popular Pedro Antonio Sánchez pogués governar.

Segons C's, Pedro Antonio Sánchez es va comprometre a "dimitir si es donava l'escenari en què se l'imputava". En aquest sentit, el portaveu del partit taronja confia que el PP "no posi en risc l'estabilitat de la Regió per defensar un imputat per corrupció". Si ho fan, C's assegura que demanarà "la seva dimissió". "Si se da el escenario en el que finalmente Pedro Antonio Sánchez es imputado o investigado esperamos que cumpla con su palabra y finalmente dimita", ha sentenciat.

Miguel Sánchez recorda que "existeix un acord d'investidura firmat pel president en el que es reflecteix clarament que si un càrrec públic és imputat per un presumpte delicte de corrupció ha de dimitir, un escenari que també es reflecteix a l'article 54 de la llei regional de transparència".

stats