Política 28/07/2015

Albiol pugna per rellevar Camacho

Els populars busquen la fórmula per esmorteir una caiguda electoral el 27-S que ja donen per feta

Sara González
3 min
Albiol pugna per rellevar Camacho

BarcelonaDonant per fet que serà gairebé impossible revalidar els 19 diputats que ara té, el PP a Catalunya ultima a corre-cuita l’estratègia amb la qual concorrerà a les eleccions del 27-S. En un escenari electoral en què la suma de partits i les noves cares són la tònica general, el partit ha posat sobre la taula la possibilitat de rellevar Alícia Sánchez-Camacho per aconseguir revertir el daltabaix que auguren les enquestes. És en aquest context que el líder del partit a Badalona, Xavier García Albiol, que es va quedar sense l’alcaldia arran del pacte d’esquerres després del 24-M, ha aixecat el dit per posicionar-se com a successor, segons diverses fonts del PP consultades per l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Previsiblement avui mateix es traurà l’entrellat de la qüestió. De fet, Camacho ha convocat d’urgència la direcció del partit per tancar l’operació. El diagnòstic és compartit per la gran majoria de dirigents: amb CDC i ERC sumant a Junts pel Sí i amb la confluència d’esquerres Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans en el seu punt àlgid, el PP encara unes eleccions que preocupen Mariano Rajoy, amb les generals a tocar. Les opcions entre les quals s’han debatut els populars han sigut dues. La primera és mantenir Camacho com a candidata i acabar d’amortitzar el seu lideratge. Els seus fidels reivindiquen que va ser sota la seva batuta que el PP va aconseguir els seus millors resultats de la història a Catalunya, amb els 19 diputats del 2012. L’altra opció és canviar la cara visible a Catalunya.

Un candidat amb segell propi

La decisió final està en mans de Rajoy, per molt que Camacho reivindiqués ahir que els populars catalans tenen autonomia per resoldre la situació. Fonts de la direcció aposten perquè per sobre de tot primi el fet d’intentar aconseguir el millor resultat possible i sembla que, per tant, Rajoy acabarà decantant-se per un canvi de cara. Una cara que per a un sector del partit té nom i cognoms, Xavier García Albiol, a qui alguns veuen capaç d’esmorteir la previsible caiguda a les urnes. Hi veuen un candidat amb un segell propi que ja té projecció pública -un factor important tenint en compte que les eleccions seran d’aquí dos mesos i seria molt difícil promoure un cap de llista desconegut-, capaç d’esgarrapar vots tant al PSC com a Ciutadans i que ha sigut un model d’èxit a Badalona malgrat haver-se quedat sense l’alcaldia.

Entenen, però, que Camacho no es donarà per vençuda i fins a l’últim moment pot intentar aturar l’operació. “La nit pot ser molt llarga”, asseguraven ahir fonts del PP, insinuant que, tot i que Albiol estava ben posicionat per ser anunciat avui com a nou candidat, encara hi podia haver moviments d’última hora, en un sentit i en un altre, per acabar de decantar la decisió.

La mateixa Camacho va donar a entendre ahir que els seus plans no passen per fer un pas enrere. “Estic en plena forma”, va defensar, va desmentir que estigui cansada de la política catalana i va subratllar que es manté “ferma” en el seu compromís amb Catalunya i el seu partit. Si una cosa vol assegurar-se és no sortir per la porta del darrere i amb les mans buides després d’haver aconseguit els millors resultats per al partit, malgrat que la seva figura va quedar tocada després que es fes públic l’escàndol del cas Método 3 i la seva conversa amb l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola a La Camarga. Ahir la direcció del PP a Madrid es resistia a confirmar-la com a candidata.

Rajoy es bolcarà en Catalunya

Si Albiol aconsegueix arrabassar-li el lloc, Camacho pot aspirar a jugar un paper en les eleccions generals. Sigui quina sigui la decisió final, la líder del PP a Catalunya ja va avançar ahir que Rajoy serà a la presentació oficial del candidat del 27-S i que, com ja ha fet els últims anys, s’implicarà personalment en la campanya i el 5 de setembre clourà l’escola d’estiu anual del PP, que aquest any se celebrarà a Catalunya. Tot per posar tota la carn a la graella i evitar caure en la irrellevància en l’espectre polític català.

stats