Política 24/10/2017

Els alcaldes faran costat al president si va a Madrid

El cap de l’executiu català s’inclina per comparèixer al Senat però ho acabarà de decidir avui a la reunió de govern

Gerard Pruna / Aleix Moldes
3 min
Centenars d'alcaldes, el Govern i el Parlament denuncien la persecució judicial i es reafirmen amb l'1-O

BarcelonaSi Carles Puigdemont decideix comparèixer dijous al Senat, no hi anirà sol. Organitzats per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), els alcaldes sobiranistes s’estan mobilitzant per acompanyar el president de la Generalitat a Madrid si, finalment, opta per anar-hi a defensar les al·legacions de l’executiu català contra l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol. Segons expliquen a l’ARA diverses fonts sobiranistes, la idea és repetir a Madrid la imatge de centenars d’alcaldes donant suport a Puigdemont que ja s’ha produït en altres moments clau del Procés. Una comitiva de la qual formarien part, també, diputats i dirigents sobiranistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De totes maneres, tot està pendent que Puigdemont oficialitzi la seva decisió d’anar a la cambra alta. Fonts governamentals apunten a l’ARA que ara mateix el president es decanta per anar al Senat, tot i que vol acabar de parlar-ne avui amb els consellers durant el consell executiu abans de prendre una decisió definitiva. D’aquesta manera, el president faria un últim gest pel diàleg i compareixeria a Madrid just abans que divendres la cambra alta validi l’aplicació de l’article 155 que impulsa el govern espanyol, i que el Parlament estudiï com respondre a l’intent de Mariano Rajoy de prendre el control de les institucions catalanes.

La coincidència dels dos debats -ahir el Parlament va fixar l’inici del ple específic també per dijous-és un dels factors que pot condicionar la decisió final de Puigdemont. Els càlculs inicials del president eren comparèixer a Madrid al matí i adreçar-se a la cambra catalana a la tarda, però finalment el Senat va fixar per a dijous a la tarda o divendres -aquesta última opció sí que està descartada per la Generalitat- la compareixença del líder del Govern. Fonts parlamentàries apunten que una opció podria ser que el debat al Parlament comencés al matí, la tarda servís per pactar propostes de resolució mentre el president va a Madrid, i la sessió es reprengués divendres per votar les resolucions.

Agendes bloquejades

A l’espera, doncs, que Puigdemont anunciï la seva decisió, el món local sobiranista s’organitza per donar-li suport. L’ACM i l’AMI han demanat als alcaldes que es buidin les agendes tant dijous com divendres pel que pugui passar. La idea, explica a l’ARA un dels alcaldes, és “estar al costat del president, sigui on sigui”. Així doncs, els alcaldes podrien donar suport a Puigdemont tant en una previsible compareixença al Senat dijous com divendres al Parlament, quan, segons diverses fonts sobiranistes, es podria aixecar la suspensió de la declaració d’independència.

Més enllà d’acompanyar Puigdemont al Senat, els ajuntaments ja van començar a aprovar ahir les mocions de rebuig a la voluntat de l’Estat d’aplicar l’article 155 a Catalunya, un text en què també es reclama la posada en llibertat dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Els plens de Valls i de les Borges Blanques van ser dels primers a sumar-s’hi i durant el dia els grups municipals sobiranistes es van dedicar a registrar les mocions als seus respectius ajuntaments, que s’acabaran votant durant la setmana. En paral·lel, JxSí i la CUP han previst una campanya de defensa de l’autogovern que els portarà entre avui i demà a diferents ciutats catalanes. Diversos actes que recorden els que ja van impulsar després de la presentació de la llei del referèndum al mes de juliol. Les conseqüències de la intervenció de la Generalitat i el compliment del “mandat” de l’1 d’octubre seran els temes principals, segons expliquen fonts sobiranistes. I tot plegat la setmana que s’espera que el Parlament aixequi la suspensió de la independència.

Abans, però, Puigdemont haurà de decidir si compareix al Senat. Si ho fa, no estarà sol.

stats