Política 30/08/2020

Cayetana Álvarez de Toledo seguirà de diputada del PP per "saldar un deute moral amb els espanyols de Catalunya"

Considera que Casado "ha canviat de criteri" respecte a ella i no es planteja la indisciplina de vot

Ara
3 min
La portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, dimarts en roda de premsa a la cambra baixa després de la junta de portaveus.

BarcelonaHa trigat uns dies a decidir-se, però ja ho ha fet. Cayetana Álvarez de Toledo seguirà de diputada del PP al Congrés després de la seva destitució com a portaveu a mitjans d'agost. Ho ha anunciat en una entrevista a El Mundo, on argumenta la seva decisió perquè vol seguir representant tots els ciutadans i "saldar un deute moral amb els espanyols de Catalunya que van confiar en el PP en el moment més difícil". De Toledo explica que a partir d'ara vol explorar quins són els límits de la llibertat d'un diputat ras: "M’agradaria poder demostrar que és possible allò en el que crec profundament: que la llibertat no és sinònim d’indisciplina, sinó requisit per a una política millor".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La política contemporània té un marge de millora tan ampli que és més precís que mai dedicar-s'hi. A això s'hi afegeix la crítica situació espanyola. Dedicar-se a la política és avui un imperatiu ètic", assenyala. A Casado li retreu haver canviat de criteri, perquè quan va apostar per ella tant a Catalunya com al Congrés ja sabia com era ella. "Em va dir que exercís el càrrec amb la llibertat que, segons ell, em caracteritza. A mi em va semblar aleshores un senyal de grandesa i de confiança en ell mateix. Fins i tot em va dir: «Vull que em critiquis, no passa res»", recorda. Precisament aquest diumenge Casado es posiciona sobre la qüestió en una entrevista a La Razón, on diu que Álvarez de Toledo "sempre" podrà comptar amb ell i amb el PP, malgrat que discrepi sobre la seva forma d'exercir de portaveu: "El que és difícil no és invocar la llibertat de cadascun i posar-la per davant. El que és valent és defensar la llibertat de tots i posar-la per sobre de tot".

Per a Álvarez de Toledo, diu, va ser una sorpresa que a partir de cert moment les crítiques li arribessin de dins. "Jo esperava l’atac de l’esquerra i dels nacionalistes. Aviat vaig advertir que també hauria d’arrossegar l’atac dels barons. El que no vaig imaginar mai és que part de la tasca de desgast vindria de la mateixa estructura de Génova", lamenta.

Defensora de la llibertat de vot dels diputats en qüestions ètiques –com ara l'eutanàsia i l'avortament, entre d'altres–, no preveu la indisciplina en l'exercici del vot però sí la crítica interna. Ara ja ha començat a escriure un llibre "entre la crònica i l'assaig" per explicar-se.

Portarà Meritxell Batet al TC pel pare de Pablo Iglesias

Un dels episodis més polèmics de l'exportaveu popular va arribar a finals de maig, quan en sessió plenària a la cambra baixa va qualificar de "terrorista" el pare de Pablo Iglesias –que prèviament s'havia referit a ella com a marquesa– per la seva pertinença al FRAP. No se'n penedeix, assegura a l'entrevista a El Mundo. "Al contrari, el més rellevant que he fet com a portaveu del PP és impugnar la superioritat moral de l’esquerra", expressa.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va decidir retirar les seves paraules del diari de sessions i De Toledo segueix indignada, fins al punt que portarà el cas al Tribunal Constitucional, al marge del PP. "Tot i que el partit no em doni suport, recorreré davant el TC", assegura.

Per a De Toledo, la presència de Podem al govern espanyol és, juntament amb el nacionalisme, "el gran problema espanyol". Per això, continua advocant per la unitat de les forces constitucionalistes, incloent-hi un PSOE que considera que ha de canviar, i no renega de la candidatura conjunta amb Ciutadans al País Basc, malgrat els resultats obtinguts el passat mes de juliol.

stats