Política 26/02/2014

Amaiur insta Rajoy a aprendre del govern britànic i respectar el dret a decidir

El portaveu de l'esquerra abertzale Mikel Errekondo avisa que "Euskal Herria ja està en marxa" i retreu a l'executiu espanyol que posi traves al procés de pau i el desarmament d'ETA

Marc Toro
3 min

BarcelonaEl portaveu d'Amaiur Xabier Mikel Errekondo ha centrat gran part del seu discurs al debat de política general d'aquest dimecres en la crisi territorial d'Espanya. Errekondo ha lamentat la posició contrària del govern espanyol a reconèixer "la identitat de la nació basca i la capacitat de decidir el seu futur": "No pensen aprendre res de la lliçó que els ha donat el govern britànic respectant la decisió del poble escocès? No pensa vostè aprendre de la determinació del poble basc?". En aquest sentit, ha advertit al president espanyol, Mariano Rajoy: "Més li valdria, perquè Euskal Herria està en marxa i avancem ja en la construcció del nostre propi país", i li ha demanat que deixi que el poble basc decideixi el seu futur. "Tenim el dret a decidir", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de l'esquerra abertzale ha acusat l'Estat de privar la llibertat d'expressió dels ciutadans. "Té por d'escoltar la veu de la gent i per això la reprimeix brutalment", ha considerat, i ha argumentat: "Si rodegen el Congrés els de blanc, estan drogats; si són de verds, són analfabets o ignorants, i si són joves, són antisistema o violents. I vostès els criminalitzen a tots". "Això és un estat d'excepció. Ja és hora que comenci a escoltar la gent", ha conclòs. Amb tot, Errekondo ha assegurat que el govern espanyol és culpable del "dèficit democràtic que perjudica greument la societat".

"Vostè no desitja la pau i el desarmament"

D'altra banda, Errekondo ha carregat contra l'"immobilisme" de l'Estat en referència al procés de pau al País Basc, i ha responsabilitzat el president espanyol de la mort de les "35 persones basques per les mesures penitenciàries d'excepció i la dispersió". Errekondo ha considerat "penós" que Rajoy "desacrediti un fet de tanta rellevància" com és la tasca de la Comissió Internacional de Verificació per garantir el desarmament d'ETA, formada per uns professionals −ha dit− amb una "trajectòria que no es pot qüestionar". "Han verificat i segellat un zulo d'ETA", ha destacat, i ha afegit: "És una tasca a la qual vostès es neguen". Per tot això, el portaveu ha afirmat: "Vostè no desitja la pau i el desarmament", i ha recordat a Rajoy que li deu alguna cosa a la societat basca.

En el torn de rèplica, el president espanyol ha demanat a Errekondo que faci un "examen de consciència" per recordar "qui és i a qui ha donat suport". En aquest sentit, ha considerat "inaudit" que el portaveu l'acusi d'atacar les llibertats democràtiques de la gent i de reprimir brutalment les persones. "Vostè no pot donar lliçons de democràcia, ni de llibertat, ni de drets humans ni de res de semblant", ha opinat, i ha conclòs la seva intervenció assegurant que la "millor aportació" que pot fer Amaiur a l'interès d'Espanya és demanar a ETA que es dissolgui.

"Em demana un examen de consciència, però aquí qui ha vingut a donar explicacions és vostè", ha respost Errekondo. El portaveu de l'esquerra abertzale ha negat tenir la voluntat de donar lliçons i ha exigit a Rajoy que reconegui el compromís actiu d'Amaiur amb els drets humans de totes les persones sense excepció. "No li permeto que ho posi en dubte", ha dit.

"Si vostè és incapaç de solucionar problemes de ciutadania i el conflicte polític que els enfronta, que es dissolgui el seu govern", ha replicat. "I deixin lloc a algú que no visqui al conte de l''abeja maya'", ha afegit. Errekondo ha fet una crida a la fi de la política de dispersió de presos i excepció a les presons. "Escolti la societat basca i la comunitat internacional, que és més sensible que vostè", ha demanat a Rajoy.

"Vostès tenen pendents explicacions a les víctimes del terrorisme i al conjunt del poble espanyol", s'ha limitat a respondre el president espanyol.

stats