28/09/2015

Àmplia victòria de Junts pel Sí a Barcelona excepte a Nou Barris

3 min

BarcelonaLa victòria de vots de Junts pel Sí a tot Catalunya també es va produir a la ciutat de Barcelona, on quatre de cada deu ciutadans van votar la candidatura independentista. De tota manera, en conjunt, la suma de JxSí i la CUP va ser del 44,4%, una xifra inferior al que aquestes dues formacions van obtenir de mitjana a tot Catalunya (47,85%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la capital catalana, igual que a la resta de Catalunya, la segona força va ser Ciutadans (19%), que també va quedar en aquesta posició en tots els districtes excepte en dos: un va ser Nou Barris, on va guanyar per només 500 vots, i l’altre va ser Gràcia, on la segona plaça la va ocupar la CUP i Ciutadans va ser tercera.

Al conjunt de Barcelona, el Partit Socialista va quedar com a tercera força (13,6%), seguida de Catalunya Sí que es Pot (10%), el PP (8,8%) i la CUP (8,2%). El fet que el socialisme derrotés Catalunya Sí que es Pot en gairebé tots els districtes explica en part que el resultat d’ahir del PSC fos menys dolent del que preveien moltes enquestes.

En alguns districtes, com Gràcia i l’Eixample, la victòria de JxSí va ser molt àmplia. En el primer cas es van superar el 46% dels vots, mentre que en el segon el 44%. A l’altre extrem, el suport va ser molt menys elevat als barris de Sant Martí (34%) o Horta-Guinardó (33%). L’únic districte de tota la capital catalana on JxSí no va guanyar va ser Nou Barris, on va rebre un 22% dels vots, una xifra superada pel 22,6% de C’s.

Hi ha dos districtes barcelonins en què la suma de partits netament independentistes (JxSí i CUP) va superar el 50% dels sufragis. Van ser Gràcia (60,5%) i l’Eixample (55,2%). De fet, la CUP va obtenir a Gràcia el seu millor resultat, amb una mica més del 14% dels vots, una xifra similar a la registrada a Ciutat Vella, el segon graner de l’esquerra alternativa i independentista.

Les Corts i Sarrià - Sant Gervasi

A les Corts i a Sarrià - Sant Gervasi, JxSí i la CUP van estar molt a prop de superar el 50% dels vots. En el primer cas es van quedar en el 49,6% i en el segon cas en el 49,7%.

Tot i fregar la majoria absoluta de vots independentista, Sarrià - Sant Gervasi també va ser el segon districte en què més bon resultat va obtenir Ciutadans (21,6%, només superat pel registre de Nou Barris). A més, en aquest districte també va ser on el PP va obtenir el seu millor resultat (11,3%). I el mateix va passar amb Unió, que va rebre un 7,4% dels vots, el triple que la mitjana registrada a tot Barcelona i a tot Catalunya. El Partit Socialista només va captar un 5,2% dels vots d’aquest barri, però, paradoxalment, va ser més que el 4,5% de sufragis que va rebre en el mateix districte l’any 2012.

A Nou Barris, a part de la victòria de Ciutadans per 500 vots sobre JxSí, també va destacar el resultat del PSC, que va resistir força en un dels seus feus tradicionals. Els socialistes van rebre el 18% dels vots enfront del 22% que havien rebut fa tres anys. Això els va situar molt per sobre del 13,6% de mitjana de vots que va obtenir el PSC a Barcelona o del 12,7% que va rebre a tot Catalunya aquesta formació.

Nou Barris també va ser el districte on Catalunya Sí que es Pot va aconseguir els millors resultats, ja que va obtenir el 13,7% dels vots, quasi quatre punts per sobre de la mitjana a la capital i cinc punts per sobre del global de Catalunya.

Dos dels barris en què va quedar més repartit el resultat van ser Horta-Guinardó i Sant Andreu. El guanyador d’aquests districtes va ser JxSí, que gairebé va duplicar la segona força, Ciutadans. En tercer lloc, molt a prop, va quedar el PSC, amb quotes pròximes al 14%.

stats