Política 18/12/2014

Ana Mato cobrarà 1.000 euros més mensuals per "defensar els drets humans" des del Congrés

L'exministra ha estat nomenada vicepresidenta de la comissió de cooperació internacional. Assegura tenir "tot el dret" a dedicar-se a "defensar els drets humans de les persones"

Efe
2 min
Ana Mato en el seu nou escó al Congrés, que va escollir ella mateixa / EFE

MadridL'exministra de Sanitat Ana Mato, que va dimitir del càrrec després de l'escàndol Gürtel i de la crisi de l'Ebola, ha estat elegida vicepresidenta de la comissió de cooperació internacional per al desenvolupament del Congrés dels Diputats. Una elecció que li permetrà complementar amb 1.000 euros mensuals els més de 3.600 euros que ja cobrava com a diputada.

L'elecció de Mato per al nou càrrec ha aixecat polèmica aquest dijous. L'exministra, però, ha dit que no comparteix les crítiques dels representants de l'oposició, que han suggerit que dóna mala imatge al Congrés. "Potser són ells els que donen mala imatge, i no jo", ha dit, després d'afirmar tenir "tot el dret a assumir aquest tipus de responsabilitat, igual que el té qualsevol diputat de la cambra". L'exministra, que s'hauria beneficiat de nombrosos regals de la trama corrupta Gürtel, ha estat escollida per 20 vots a favor i 10 en blanc. A partir d'ara es dedicarà "a la cooperació internacional i a defensar els drets humans de les persones", ha assenyalat Mato.

Retribució extra

El seu nomenament com a vicepresidenta primera comporta una dotació econòmica addicional de 1.046,48 euros mensuals en despeses de representació, que se sumen als 2.813,87 euros d'assignació constitucional que reben tots els diputats, i a 870,56 més d'indemnització que li correspon com a diputada per Madrid.

Crítiques de l'oposició

Preguntada per aquest nomenament, el president del Congrés, Jesús Posada, ha assegurat que li sembla "bé", "adequat" i "encertat". No opina el mateix la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, per qui el nomenament d'Ana Mato és una "mala notícia" que perjudica el Congrés i la política en general, i posa en relleu que a l'exministra els ciutadans "no li mereixen" el mateix respecte que Mariano Rajoy. "Em sembla un despropòsit i una falta de sintonia amb les demandes dels ciutadans, que cada vegada ens exigeixen més respecte cap a ells", ha lamentat Díez, que ha dit que no entén l'actitud de Mato, que va decidir dimitir, tot i declarar-se innocent, per no perjudicar el govern de Rajoy. Amb la mateixa lògica no hauria de tenir responsabilitats al Congrés, ha subratllat la líder d'UPyD.

Al diputat d'IU Gaspar Llamazares li sembla que la nova responsabilitat de Mato deixa clar que per al PP segueix sent una política "digna de tota confiança" i que si va dimitir va ser per motius "publicitaris". Ha quedat patent, ha afegit, que el PP pren les seves decisions "no per ètica política sinó per tàctica política".

Menys contundent s'ha mostrat Joan Tardà. El portaveu d'ERC ha considerat que Mato, com a diputada, té tot el dret a formar part d'una comissió, independentment que el PP pugui ser susceptible "de fer les coses millor i aquesta decisió pugui ser criticada des del punt de vista ètic".

stats