Política 23/12/2020

L'ANC suspèn l'obra de govern de JxCat i ERC amb un 2 de mitjana

L'entitat denuncia que ni s'ha treballat per la independència ni per aixecar la DUI

Xavi Tedó
3 min
La direcció de l'ANC, en la roda de premsa d'avui

BarcelonaL'ANC ha declinat demanar el vot el 14-F per als partits que només aposten per la via unilateral, tal com s'havia plantejat, però ha decidit fiscalitzar els seus programes electorals, així com la seva tasca en aquesta última legislatura, i JxCat i ERC no en surten ben parats. L'Assemblea ha suspès JxCat i ERC en la seva acció de govern amb un 2 de nota mitjana per la falta de concreció en la lluita per la independència i per no haver fet efectiu el mandat de l'1-O tot i que "aquest era el mandat de la restitució", com ha denunciat el vicepresident de l'entitat, David Fernàndez Aguilera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Més enllà de les declaracions inicials del president al ser investit, no hi ha hagut cap concreció de l’objectiu ni per escrit, ni en declaracions de la resta de membres del Govern, ni en acció legislativa o administrativa" de situar la independència com "a objectiu prioritari" ni per comprometre's amb la DUI del 27 d'octubre del 2017, assenyala la direcció de l'entitat en la seva valoració.

En la roda de premsa de balanç de l'any, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha deixat clar que la valoració que fan de l'executiu és clarament insatisfactòria. "Hem suspès el Govern en les passes que ha fet per assolir la independència" en una legislatura que ha qualificat de "perduda". En qualsevol cas, Paluzie ha volgut donar un missatge optimista. "Això ha de ser un estímul, perquè una ciutadania empoderada ha fet avançar sempre les institucions per aconseguir aquest objectiu comú de la independència".

En aquest sentit, la màxima responsable de l'entitat ha avançat que ara volen influir en els programes electorals de les diferents candidatures i que estan demanat reunions per traslladar el decàleg de principis que ha aprovat l'entitat i perquè els partits compleixin els compromisos dels seus programes després de les eleccions.

La pitjor nota, per als Mossos

Aquesta mateixa nota, un 2, han rebut els dos grans partits independentistes per pactar amb formacions constitucionalistes com el PSC en diferents ajuntaments o diputacions després de les eleccions municipals. Aquesta valoració forma part de la campanya d'incidència política que l'entitat farà abans i després dels comicis i durant la legislatura vinent, tal com va aprovar el secretariat nacional i van validar els socis després de rebutjar sol·licitar el vot per a alguns partits en concret.

Amb un 1, la pitjor puntuació que ha donat el secretariat nacional a la gestió del Govern ha estat en l'apartat de "seguretat pública per a un estat democràtic". En aquest punt, l'entitat ha lamentat que no s'hagi fet "res" per reformar la llei dels Mossos perquè "excel·leixin" com a policia democràtica, per reestructurar la Brimo i fiscalitzar estrictament la seva acció, per crear una agència nacional d'intel·ligència, aprovar una llei catalana de bombers o una llei catalana de coordinació dels cossos policials.

La segona pitjor nota és un 1,17 i és per al punt del decàleg "construcció de la institucionalitat pròpia". Es critica que no s'hagi fet "cap" política per garantir una administració catalana fidel al mandat de l'1-O, que no s'hagi planificat un marc juridicolegal postindependència ni s'hagi elaborat un pla de treball de política independentista per als municipis.

Per contra, l'ANC ha aplaudit que el Govern hagi estès la fibra òptica pública a bona part del territori, que s'hagi treballat per incloure el català en l'oferta de televisió de pagament, que l'Agència Tributària Catalana hagi augmentat en personal i en captació o que la Generalitat i els partits s'hagin enfrontat als "abusos" del poder espanyol per la via judicial.

stats