Política 14/09/2018

El jutge creu que Anna Gabriel podia celebrar l'acte sobre l'1-O a Vitòria el 15 de setembre de l'any passat

La policia va interrompre la xerrada arran d'una petició de la Delegació del govern espanyol

Ara
2 min
Concentració a l'exterior de l'edifici de Vitòria on Anna Gabriel havia de celebrar la xerrada sobre l'1-O

BarcelonaEl jutjat de Vitòria que va suspendre un acte d'Anna Gabriel en aquesta ciutat el 15 de setembre de l'any passat assegura ara que l'exdiputada de la CUP tenia dret a celebrar-lo. Aquest matí el jutjat contenciós administratiu número 1 de Vitòria ha notificat la sentència que resol la demanda que va interposar la Delegació del govern espanyol a Vitòria i que va comportar la suspensió de la xerrada de Gabriel sobre el referèndum de l'1 d'octubre.

El jutjat va decidir suspendre l'acte com a mesura cautelar arran de la petició de la Delegació del govern espanyol i això va comportar que la Guàrdia Urbana de Vitòria interrompés l'acte. L'advocat d'Anna Gabriel, Benet Salellas, va demanar que "s'entrés en el fons del debat" sobre si l'autorització de l'acte era legal o no i si s'estaven vulnerant drets fonamentals bàsics de participació política, reunió i llibertat d'expressió.

En aquest sentit, el jutge ha desestimat el recurs interposat pel govern espanyol i que condemnava la CUP a pagar tots els costos causats. Així, demana a l'executiu espanyol que es faci càrrec de la despesa generada. El magistrat creu que la xerrada no era un acte de campanya electoral perquè el referèndum estava suspès, sinó que tenia per objectiu analitzar la "situació polític-constitucional a Catalunya com a conseqüència de la crisi constitucional derivada de la suspensió" del referèndum i de la seva campanya electoral.

A més, també defensa els drets de "reunió, manifestació i expressió" i assegura que la suspensió de la consulta "impedeix jurídicament que pugui qualificar-se d'acte electoral una conferència d'una parlamentària catalana". Afirma, a més, que la "pretensió" de prohibir la cessió d'un local municipal (el centre cívic Aldabe) "constitueix una infracció clara dels drets constitucionals" de Gabriel "per raons de discriminació per raó d'opinió o de llibertat ideològica", ja que el poder públic, en aquest cas l'Ajuntament, ha de ser "neutral", "tot i que no sigui de grat" el contingut de l'acte.

Per això, demanar que "impedeixi de forma preventiva i no esperar a la seva celebració per concloure en el seu cas si s'hagués incorregut en algun tipus d'il·lícit", assenyala el jutge "contravé la doctrina consolidada del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)

La CUP ha valorat "molt positivament" la sentència perquè suposa "reconèixer" que ha de "prevaldre sempre l'exercici dels drets i llibertats més fonamentals i suposa també reconèixer l'ambient de vulneració massiva de drets que vam viure els catalans i catalanes en les setmanes prèvies de l'1 d'octubre", han defensat en un comunicat.

Sentència sobre l'acte d'Anna Gabriel a Vitòria
stats