ENTREVISTA
Política 23/05/2017

Josep Pujol Ferrusola: "Una persona no hauria de manar 23 anys i si vol manar 23 anys que no tingui fills"

El fill de l'expresident de la Generalitat admet que les declaracions de Ferrusola van ser "desafortunades". Assegura que el seu germà està a la presó per "política"

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaLa família Pujol Ferrusola ha trencat el silenci. L’encarregat de parlar és el tercer fill de l’expresident, Josep Pujol Ferrusola, que considera que hi ha una estratègia de “destruir” el personatge del seu pare.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què volen parlar ara?

El meu germà Jordi és a la presó, veiem informació que arriba d’Andorra que està falsificada... o el compte comú que diuen que té el Jordi Jr. amb la meva cunyada, que és fals. Hi ha una maniobra interessada per portar a declarar els meus pares una altra vegada. Val la pena que hi hagi una versió de la família.

Per què la gent ha de creure que l’origen dels diners és una deixa de l’avi Florenci si no hi ha proves?

El nostre problema és no tenir res que demostri que els diners repartits venen d’una deixa. En mal moment la meva mare va estripar la carta. A més, quan l’avi mor, el seu home de confiança, Delfí Mateu, gestiona els diners a fora. El meu pare no vol saber res del tema. Passen deu anys i Mateu es fa gran i és quan el cosí del meu pare, Joaquim Pujol, se n’ocupa. S’encarrega de transferir-ho de la manera més opaca possible al meu germà Jordi. Ho estructura fins i tot massa bé perquè no en quedi cap rastre. Feia 10 anys que [Pujol] era president i la necessitat d’opacitat és imprescindible.

Durant els anys de presidència, podien haver regularitzat els diners.

Vaig fer-ho el 2012, però alguns dels germans el 2014. No es fa abans per por. Per evitar l’escàndol.

¿No hi troba res dolent a tenir diners fora?

He demanat disculpes i he pagat el que m’ha tocat pagar [2,5 milions a Andorra]. El mateix han fet tots els germans i la meva mare. L’Oriol no perquè no tenia res a regularitzar, ja que va cedir la seva part al Jordi perquè volia fer política.

¿La carta de la mare superiora que s’atribueix a Ferrusola és falsa?

No la reconeixem, perquè la informació oficial Andorra l’ha enviat tota. Ens oposàvem a les rogatòries d’Andorra perquè hi teníem dret i perquè hi ha una part d’informació que toca temes íntims. Com per exemple que teníem una relació gairebé de broma amb el gerent del banc, al qual li dèiem mossèn i ell ens deia escolà i mare superiora.

Així, els termes eren reals?

Eren absolutament reals. Però amb la comissió rogatòria d’Andorra no va arribar la carta.

Doncs és probable que la seva mare escrivís la carta. I la lletra?

La meva mare no se’n recorda. Sí, s’assembla molt a la seva. Ara bé, només és una anècdota simpàtica. Hi ha una ordre de transferència de dos milions de pessetes l’any 1995 entre la meva mare i el meu germà.

Com sabem que no són diners obtinguts per ser president?

Ni tan sols el jutge ens acusa de corrupció o de tràfic d’influències. Les acusacions són: delicte fiscal i blanqueig de capitals. Tot i que ja vam regularitzar la nostra situació.

Per què creu que el seu germà és a la presó?

Política pura. A Ignacio González el posen a la presó i necessiten contraprogramar.

Qui s’imagina dirigint això?

Jorge Moragas, mà dreta de Rajoy. És l’únic que té el fil des del principi: munta la primera reunió de Victoria Álvarez amb Sánchez-Camacho, i li diu que pot salvar Espanya. Madrid té una voluntat seriosa i ferma de destruir el personatge Jordi Pujol perquè considera que és un referent en el sobiranisme i que fent-li mal aconseguiran que la gent es desanimi. Madrid tracta Pujol com la Xina al Dalai-lama.

La reputació de Pujol es llença quan és president i la seva família té diners sense regularitzar.

És correcte, hi ha un pecat original.

Quan la seva mare diu al Parlament que no tenen ni cinc, està mentint.

Llavors no. Hi ha dos grups de fills, els que s’han dedicat a fer negocis i uns altres fills que tenien les seves feines i ara ja no les tenen. El tema Pujol s’ha convertit en tòxic. No tenen ni cinc? Exagerat.

Li dic això perquè impacta sobre la moral de la gent.

La mare ha tingut intervencions no gaire afortunades. Amb els anys la gent amb una personalitat va arribant a uns nivells de radicalització [...]. La meva mare té 82 anys i ja no és la Marta Ferrusola de fa 30 anys, és completament diferent.

Però han explicat que era ella la que organitzava la família.

El meu pare ha tingut unes relacions de qualitat amb els seus fills. I la meva mare sí que era la jefa del cuartel perquè s’encarregava de la logística, de portar-nos a l’escola, al metge, com les mares de l’època.

¿I la idea que el seu pare tenia mala consciència per dedicar-se a la política i no als set fills?

Una persona no hauria de manar 23 anys i si vol manar 23 anys el que ha de fer és no tenir fills. Perquè són coses que s’arrosseguen, es diuen, es mesclen... Hi ha un món de llegenda i s’ha de tenir en compte. Hem pagat les conseqüències d’això.

El seu pare parlarà algun dia?

Pot ser que sí. Però el meu pare no està gaire en forma. És un home amb una memòria espectacular, pot recitar en llatí el que vulguis, però no té una memòria immediata. Ho ha de plasmar en un paper, ja no és un home que estigui pel regat curt i la filigrana argumental.

stats