Política 18/08/2019

Aragonès considera que l'independentisme "hauria de superar el debat de la unilateralitat"

El vicepresident celebra que PSC, CUP i comuns s'hagin obert a negociar els pressupostos

Ara
2 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista amb l'agència Efe

BarcelonaEl vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, creu que l'independentisme hauria de "superar" el debat de la unilateralitat, que considera que és fonamentalment "induït des de fora". "Podem decidir actuar unilateralment, però si no ho podem fer, perquè no tenim la capacitat coercitiva que sí que té l'Estat, entenc que és un debat que l'independentisme hauria de superar i que en bona part ja està superat", ha dit Aragonès en una entrevista publicada aquest diumenge a 'El Nacional'. Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos de 2020, celebra que el PSC, els comuns i la CUP hagin obert les portes a negociar els comptes. "Fa un any no estàvem així", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès assenyala que el primer objectiu del Govern ha de ser aprovar els pressupostos de l'any 2020. "Aquest és l’únic govern possible, perquè no hi ha una majoria alternativa a la que representa ERC i JxCat", assegura. Amb aquest govern han de "fer l'esforç" en aquest curs polític que ara comença a "reforçar la majoria parlamentària", ja que considera que ho necessitaran per fer front a la sentència del Tribunal Suprem.

Respecte la retallada del 6% de la despesa del sector públic que ha ordenat el departament d'Economia, Aragonès acusa el govern espanyol d'estar transferint cada mes a la Generalitat de Catalunya els mateixos recursos del model de finançament que l'any 2018, i diu que "es queda tot l'augment de recaptació". "Tampoc ha resolt la pèrdua de 483 milions que el canvi en la recaptació de l'IVA té aquest any".

Això els porta a un "impagament dels compromisos" si no "prioritzen". "És una priorització de la despesa de l'estat del benestar en una situació d'ingressos insuficients a causa de la paràlisi del govern espanyol", ha argumentat el titular d'Economia.

Pel que fa a unes possibles eleccions espanyoles, creu que necessiten que hi hagi un govern a l'Estat amb qui, des de tota la discrepància política, puguin començar a seure a parlar.

stats