Aragonès descarta un referèndum acordat sobre l'Estatut i insisteix que la independència ha de ser una de les opcions

El president de la Generalitat desvincula el suport d'ERC als pressupostos de l'Estat de la taula de negociació

ARA
2 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres des del Centre Cultural Blanquerna.

BarcelonaEn el marc de l'etapa de diàleg amb Catalunya que reivindica el govern espanyol, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat preguntat en una entrevista publicada aquest diumenge a El Periódico sobre l'opció de pactar un referèndum sobre l'Estatut i el sistema de finançament. Aragonès ha considerat que això "exclouria" els independentistes i ha defensat que l'opció de la independència ha de formar part de qualsevol proposta. Per al president de la Generalitat, Sánchez sap "perfectament" que el referèndum a Catalunya és "inevitable": "Com que saben que és inevitable el que han de fer és començar a preparar la campanya del no, perquè ho decidirà la ciutadania". A més, ha anunciat que des del Govern dedicaran les properes setmanes a treballar la metodologia de la taula de diàleg que s'iniciarà al setembre, on vol portar un gran acord nacional per a l'autodeterminació i l'amnistia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Aragonès defensa que "si hi ha voluntat política es trobaran els procediments" i ha recalcat que seria una "mostra d'inseguretat" que el govern espanyol es "refugiés en una interpretació restrictiva de la Constitució o en l'ortodòxia del Tribunal Constitucional". En paral·lel, considera que la taula de partits catalans que reclama el PSC –amb el suport dels comuns– busca "desnaturalitzar el resultat de les eleccions" del 14-F, en què "hi va haver un 52% de vots a candidatures independentistes": "Si l'objectiu és aquest no servirà i quedarà frustrada". "Ens sorprèn que el PSC reclami una taula de partits a Catalunya incloent Vox: se salta el seu compromís per fer un cordó sanitari i evidencia que el que es vol és un instrument per limitar la posició del Govern", critica. Així, per al president el "diàleg dins de Catalunya" ha de tenir lloc al Parlament.

D'altra banda, Aragonès desvincula dels resultats de la taula de diàleg el vot republicà als pressupostos generals de l'Estat de cara al 2022. "La negociació amb l'Estat és institucional entre governs, no estan vinculats als suports parlamentaris", puntualitza: "Ho faríem amb qualsevol govern". El president també es refereix als pressupostos de la Generalitat, i insisteix en una aposta per "sanitat, habitatge, educació i recuperació econòmica", i assegura que l'acord de governabilitat entre ERC i la CUP és "compatible" amb el model econòmic que defensa el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró.

Yolanda Díaz: "Puigdemont ha de formar part de la solució"

Aquest mateix diumenge la vicepresidenta tercera i ministre de Treball, Yolanda Díaz, assegura en una entrevista a El País que encara que el seu partit, Unides Podem, va arribar a defensar el referèndum, "ara Catalunya està dient més coses", i insisteix que és "anòmal" que "Catalunya tingui un Estatut que no han votat". Preguntada sobre si l'expresident Carles Puigdemont hauria de poder tornar a Espanya sense ser detingut, defensa que "Puigdemont ha de formar part de la solució i no del problema".

stats