La legislatura catalana
Política 30/08/2022

Aragonès respon a l'ultimàtum de Junts demanant-li "propostes concretes"

Puigneró reclama coordinació al Congrés i que no es perdin competències en les negociacions amb el PSOE

3 min
El president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, en la reunió del consell executiu després de vacances

BarcelonaEl consell executiu ha reprès aquest dimarts les reunions després del període estiuenc amb l'ultimàtum de Junts a Esquerra damunt la taula per reconduir el Procés en un mes. JxCat ha suspès l'acció de l'executiu en l'àmbit nacional en la seva avaluació interna sobre l'acord de legislatura, i aquest dimarts Pere Aragonès els ha respost a porta tancada. Segons ha explicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, el president –que va ser informat de la situació per Jordi Turull, secretari general de Junts– s'ha adreçat als consellers mostrant-se disposat a escoltar totes les "propostes concretes" que pugui fer JxCat per resoldre el conflicte polític, però ha remarcat que hi ha "múltiples reptes" més enllà de l'autodeterminació a la tardor a conseqüència del context socioeconòmic derivat de la crisi d'Ucraïna i la inflació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts governamentals expliquen que Aragonès ha posat en valor el viatge a París per explicar la situació de Catalunya, malgrat que finalment no ha compartit espai amb el ministre d'Interior francès, Gérald Darmanin, que ha acabat suspenent la seva intervenció en el col·loqui sobre els moviments independentistes i autonomistes en què també participaven l'ex primer ministre Bernard Cazeneuve; el president de Còrsega, Gilles Simeoni, i la vicepresidenta de Guadalupe, Marie Luce Penchard. Dins del Govern, en tot cas, la intervenció d'Aragonès s'ha centrat més en l'àmbit econòmic que no pas nacional, ja que qualsevol plantejament que puguin fer els partits l'ha situat en l'àmbit de coordinació d'Esquerra i Junts i al Parlament.

Els consellers entrant al consell executiu després del període estival

Per part de Junts ha intervingut el vicepresident, Jordi Puigneró, que ha posat el focus en la necessitat de coordinar-se amb els grups al Congrés de Diputats, i ha alertat que no es poden perdre competències en les negociacions amb el PSOE. Ho ha dit en al·lusió al darrer decret del govern espanyol contra els incendis forestals, que situa en un estadi preeminent l'Agència Espanyola de Meteorologia enfront de les agències autonòmiques. Esquerra, que es va abstenir en la votació, va dir aquest dilluns que l'executiu de Pedro Sánchez s'ha compromès a esmenar-ho.

Debat als espais de coordinació

Totes les parts s'avenen a tractar les propostes sobre el Procés en l'àmbit de coordinació d'Esquerra i Junts -i no en les reunions del consell executiu-, en què hi ha presents membres dels partits, del Parlament i consellers. Fonts governamentals expliquen que aquestes trobades (que normalment es fan els dilluns) estan previstes de cara a la setmana que ve i que una de les sortides a la situació pot ser plasmar un acord entre Esquerra i Junts en les resolucions del debat de política general del Parlament, que comença el 28 de setembre.

Plaja ha explicat que els consellers estan centrats en l'àmbit sectorial i "s'aïllen" de les "dinàmiques" de les formacions polítiques -malgrat que són les mateixes que formen el Govern-. Un exemple d'això és l'elaboració dels pressupostos del 2023, que la portaveu ha afirmat que l'executiu enllestirà abans d'acabar l'any, passi el que passi. "És una necessitat imperiosa", ha declarat, situant els partits partidaris de l'autodeterminació –CUP i comuns– com a socis preferents.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la primera roda de premsa després de les vacances.

En tot cas, la portaveu de l'executiu ha deixat clar que el Govern treballa per complir els seus objectius, entre els quals hi ha aconseguir un consulta d'autodeterminació. "El Govern seguirà treballant per arribar a la independència, que és un objectiu compartit entre els dos socis de coalició. No és fàcil ni ho tenim a tocar, però la meta és aconseguir un referèndum vinculant", ha declarat Plaja, que també ha admès que la taula de diàleg no avança com voldria la Generalitat però que encara queden tres anys de legislatura. D'aquesta manera, la portaveu ha evitat fer referència a qüestions concretes que s'han assenyalat des de Junts, com la coordinació al Congrés de Diputats, buscar una alternativa a la taula de diàleg o crear una direcció estratègica del Procés, i tampoc ha volgut valorar si creu que amb la decisió de JxCat de donar un termini d'un mes a Esquerra per reconduir les coses perilla l'estabilitat de la coalició: "No respondré ni amb un sí ni amb un no, el Govern segueix treballant com al principi de la legislatura".

stats