Aragonès serà el primer a intervenir i podrà parlar en català: les claus del debat de l'amnistia al Senat

El president del Govern tindrà deu minuts per defensar el seu posicionament i no tindrà torn de rèplica

3 min
Imatge recent d’un debat al ple del Senat.

MadridNo entrava dins les travesses que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acceptés la invitació de la comissió de Comunitats Autònomes del Senat per debatre aquest dijous sobre l'amnistia. A la cambra alta ja es donava pràcticament per fet que la sessió seria monocolor, amb la presència únicament dels presidents autonòmics del PP –que és qui l'ha promogut–. El govern espanyol i els tres presidents socialistes (Navarra, Castella-la Manxa i Astúries) no hi seran, ni tampoc el lehendakari Iñigo Urkullu. ¿Com funcionarà l'acarament del president català amb els barons populars?

Serà el primer a intervenir

Aragonès serà el primer president autonòmic a intervenir. Els presidents no debatran sinó que parlaran un rere l'altre. L'ordre d'intervenció és per l'antiguitat dels Estatuts d'Autonomia i, per tant, les primeres comunitats amb dret a parlar són Euskadi i Catalunya. Davant l'absència d'Urkullu, el primer serà Aragonès, a qui seguiran el president de Galícia, Alfonso Rueda, i el d'Andalusia, Juanma Moreno. La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, serà una de les últimes. Tanmateix, el president farà la seva intervenció i marxarà per "temes d'agenda", segons ha detallat aquest dimecres la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Podrà parlar en català

El president del Govern podrà parlar en català, ja que, segons recull el reglament de la cambra alta, la comissió de Comunitats Autònomes és un dels espais en què està permès fer servir les llengües cooficials. A altres comissions ordinàries no es pot. Per tant, s'activarà el servei de traducció simultània. A banda d'Aragonès, per part d'ERC també intervindrà la portaveu al Senat, Sara Bailac, que ho farà en català.

Intervenció de 10 minuts

Cada president autonòmic tindrà deu minuts per defensar el seu posicionament. No tindran torn de rèplica. L'únic que en podria tenir és el govern espanyol, però no l'exercirà, ja que no assistirà a la comissió, que considera que ha estat "instrumentalitzada" pel PP. Després dels presidents autonòmics, podran prendre la paraula durant cinc minuts els senadors per designació autonòmica que ho hagin sol·licitat. Els seguiran els portaveus dels grups parlamentaris a la comissió, per ordre de menor a major durant deu minuts cadascun.

JxCat i el PSOE intervindran

Fonts de JxCat expliquen que el portaveu del partit al Senat, Josep Lluís Cleries, prendrà la paraula en el debat, que tindrà una durada inferior a la que han tingut altres debats de la comissió de Comunitats Autònomes per l'absència del govern espanyol, però que s'allargarà durant hores. Per part del PSOE, fonts del grup socialista al Senat expliquen que l'únic que intervindrà en nom dels socialistes serà el portaveu a la comissió, Juan Espadas.

L'absència del govern espanyol, inusual

L'assistència a la comissió de Comunitats Autònomes és voluntària. Per això els presidents socialistes i Urkullu poden decidir no ser-hi. És habitual que les autonomies hi enviïn representants de segona línia, però no ho és una convocatòria en la qual quedi fora el govern espanyol. Per això, fonts del Senat han expressat que la de dijous serà una sessió inusual. L'última que es va celebrar va ser l'abril de 2022, amb presència de la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, per parlar sobre els fons autonòmics.

Feijóo no acompanyarà els seus barons

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no acompanyarà els seus barons al Senat. Fonts dels populars confirmen que no anirà a la cambra alta amb motiu de la sessió que els populars van plantejar com una demostració de força davant del PSOE. Després del 23-J el Senat s'ha convertit en un contrapoder més del PP que se suma al del mapa autonòmic i municipal posterior al 28-M.

stats