El PP veu Sánchez acabat: "Junts li ha trencat el relat, així no pot governar"

L'eufòria s'instal·la a Génova mentre el PSOE intenta treure ferro a la crisi

3 min
El portaveu del PP, Borja Sémper, aquest dimecres durant una roda de premsa a la seu de Génova.

MadridEn només 10 setmanes, 76 dies concretament, el PP ha passat de la depressió més absoluta, quan Pedro Sánchez va ser investit president del govern, a una situació que s'assembla molt a l'eufòria després de la jornada de dimarts al Congrés i el vot contrari de Junts a la llei d'amnistia. El motiu és que ni en el millor dels seus somnis haguessin pogut preveure un guió tan catastròfic per al PSOE en l'inici de la legislatura. I ara han de fer veritables esforços per dissimular els somriures als despatxos del carrer Génova. "Junts li ha trencat el relat a Sánchez, es demostra que així no es pot governar", explica un membre de la direcció popular. "Nosaltres ja vam dir que era una bogeria intentar governar amb Junts i ERC a la vegada, quan són dos partits que competeixen a Catalunya, amb Bildu i el PNB, que ho fan a Euskadi, i amb Sumar i Podem en plena guerra civil", afirma visiblement satisfet aquest dirigent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'anàlisi que fan els populars és que la governabilitat s'ha fet insostenible per al PSOE després de la imatge de caos parlamentari d'aquestes primeres setmanes de legislatura, en què el govern va haver de salvar dos decrets in extremis negociant amb Junts, va veure com Podem n'hi tombava un a Yolanda Díaz i ara veu com Carles Puigdemont li bloqueja l'amnistia. "La gent perdona un govern ideològicament contrari, però el que no suporta és l'embolic constant, la imatge de desgavell", diuen. El pla del PP ara és revalidar la majoria absoluta a les eleccions gallegues i aconseguir una victòria molt contundent a les europees del juny. Per fer-ho, a més, compten amb un factor extra per ajudar-los: els problemes de Vox. A Génova estan convençuts que el partit d'extrema dreta ha entrat en procés de desintegració i que, si bé no desapareixerà, quedarà reduït a un suport de menys del 10% dels vots. "Serà el que era Esquerra Unida per al PSOE", consideren. Si es confirma aquesta doble victòria electoral i el PSOE continua patint un calvari amb l'amnistia (cosa per a la qual confien en el braç judicial), al PP estan convençuts que la pressió per convocar noves eleccions serà molt forta a l'estiu i la tardor. I en tot cas, un bon resultat dels populars a les catalanes, creuen, seria la cirereta del pastís.

Nervis al PSOE

I com ho veuen al PSOE? Doncs els socialistes intenten treure ferro a la crisi amb Junts i resen perquè es pugui reconduir sense que hagin de fer concessions. Fonts socialistes asseguren que en aquesta ocasió són ells els que tenen la paella pel mànec i que Junts no tindrà més remei que cedir, perquè creuen que seria un suïcidi per a Carles Puigdemont renunciar a una amnistia com la que ara accepta el PSOE i que beneficiaria centenars de persones. "El PP ja pot esperar assegut, perquè no els ho posarem tan fàcil", sostenen. "Junts necessita donar peixet al seu públic i distanciar-se d'ERC, això ho entenem, però no creiem que estripin la baralla", insisteixen. La idea és introduir algun canvi cosmètic en el redactat perquè Junts pugui justificar el seu vot afirmatiu, però sense canviar res important. I de cara enfora insistir en una idea: queden tres anys i mig de legislatura i molta feina per fer "per millorar la vida de la gent".

El cert és, però, que hi ha malestar i nerviosisme a les files socialistes. El PSOE confiava que Junts aniria entrant a poc a poc en la dinàmica de pactes però ara hi veuen un punt d'imprevisibilitat que ha encès les alarmes. Recordem que quan es va presentar el text de la llei d'amnistia, Junts va dir que era impecable i que no consideraven ni tan sols necessari presentar esmenes, mentre que ERC mostrava dubtes. Ara la situació s'ha capgirat i ERC hi va votar a favor (consideren, igual que el PSOE, que els canvis que vol introduir Junts posarien en perill l'aplicació de la llei a Europa) i Junts en contra.

Els socialistes debaten ara què fer amb els pressupostos. Ara per ara la idea és posposar el debat fins que es resolgui la qüestió de l'amnistia. Un diputat de la majoria plurinacional expressava dimecres la temença que si Sánchez es veu acorralat decideixi prorrogar els pressupostos i paralitzar la tramitació de l'amnistia. Ara mateix no sembla que aquesta opció estigui sobre la taula, però el PSOE sí que necessita rebre un missatge clar des de Waterloo en el sentit que la situació es pot reconduir ben aviat.

stats