Crònica
Política 26/11/2021

Aragonès vol renovar una segona temporada amb la HBO

El president afirma que el seu projecte va "més enllà d'una legislatura"

3 min
El president, Pere Aragonès, aquest divendres a la Universitat Pompeu Fabra

Del cafè de bon matí al vermut d'abans de dinar sol haver-hi un temps de marge prudencial. Però aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, se l'ha saltat. A primera hora del matí ha estrenat el seu passaport covid en un bar prop de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra –a tocar de les Glòries– per demanar un cafè. El codi QR ha funcionat –ha admès que no tothom ha tingut la mateixa sort i que el sistema està donant alguns errors–. Després del cafè, i sense esperar que el sol –avui radiant després de dies de pluja– escalfés les terrasses, el president ja ha fet el vermut. Això sí, sense alcohol i a les 10 del matí. Era un vermut simbòlic, el primer que el Diari de Barcelona ha organitzat perquè els estudiants de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra preguntin el que creguin a una personalitat. "Anem, que no m’agrada arribar tard a les rodes de premsa", ha comentat Aragonès als directius de la universitat mentre li ensenyaven, amb tot detall, les instal·lacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Pot dir per què els Estats Units són el millor país del món?", pregunta un estudiant de periodisme al presentador de televisió Will McAvoy, protagonista de la sèrie The newsroom, en l'inici de la primera temporada emesa per la HBO. La situació que aquest divendres vivia Aragonès evocava a aquella escena. Un alumne s'alça, agafa el micròfon i pregunta. Segurament l'escena no dista gaire de la que hauria escrit Aaron Sorkin per plasmar la realitat catalana: "De què serveix la majoria independentista?" "Hi ha una majoria que no desapareix malgrat els pressupostos", ha respost sense contestar del tot a la pregunta el president –tal com abans havia explicat que feia quan en lloc d'un estudiant era un periodista qui se li adreçava–, i ha advocat per teixir una "estratègia compartida, realitzable i viable". Tot i el no de la CUP als comptes, Aragonès creu que segueixen vigent els dos anys de marge que van donar a la taula de diàleg, i després d'aquest temps presentarà els resultats de la negociació als partits.

"No hi ha proves que diguin que som el millor país del món", respon McAvoy a l'estudiant. Aragonès sap que la majoria independentista tampoc passa pel millor moment. Després d'aquella pregunta, McAvoy s'agafa un temps de retirada espiritual. Aragonès de moment no preveu deixar-ho, tampoc la legislatura vinent. "El meu projecte com a president no és només d'una legislatura", afirma, tot i que després rebaixa les expectatives de la reelecció dient que no és una qüestió de noms, sinó que els canvis que vol implementar van més enllà dels quatre anys. I n'hi ha molts, un d'ells el lingüístic, i advoca per reformar TV3 perquè arribi a les noves generacions. Ha de trobar una manera d'emetre que enganxi els nens a la televisió de la mateixa manera que ho estava ell amb Bola de drac.

A la sala ja s'han evocat dues sèries, The newsroom –a l'espera que la HBO la dobli en català– i Bola de drac –que ja ho està–, però encara se sentirà una altra banda sonora, la de Sucession. "Qui serà el candidat d'ERC si el TJUE suspèn la inhabilitació d'Oriol Junqueras?", pregunta un estudiant. "Tant de bo hàgim d'afrontar aquest debat", contesta Aragonès. Celebra que s'hauria fet un pas més contra la repressió, però s'estalvia de donar per fet que Junqueras, quan es pugui presentar, acabi agafant les regnes de l'empresa republicana.

stats