Política 05/10/2012

Cañete defensa que la llei de costes no és una "amnistia" sinó un marc regulatori "rigorós"

El ministre d'Agricultura i Medi Ambient assegura que "tot allò que sigui il·legal serà demolit" però amplia les concessions i relaxa els límits en algunes poblacions

Acn
2 min
El ministre Miguel Arias Cañete ahir al Congrés dels Diputats.

MadridEl ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha defensat aquest divendres que la nova llei de costes no és una "amnistia" per a edificacions que no compleixin amb la normativa sinó que, ha volgut deixar clar que "tot allò que sigui il·legal serà demolit". En aquest sentit, Arias Cañete ha explicat que el nou projecte de Llei pretén establir "un marc regulatori més clar i més concret". Pel ministre, el nou ordenament, que exclou del domini públic la Marina d'Empuriabrava i Platja d'Aro, millorarà la confiança dels inversors estrangers i donarà sortida als excedents d'habitatge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera s'expressava el ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres en què ha subratllat que el nou ordenament ha de millorar "la confiança dels inversors estrangers i ha de donar sortida als excedents d'habitatge", tot afegint que "fins ara, la imatge d'inseguretat jurídica d'Espanya, frenava les inversions al litoral".

Per aquests motius, la nova Llei preveu millorar la situació dels titulars de drets a la costa, que inclou un gran nombre d'habitatges "ampliant el termini de les concessions a 75 anys i autoritzant la transmissió d'aquestes concessions", que fins ara estava prohibit. I és que aquestes concessions d'ús de domini públic començaven a caducar a partir del 2018.

La Llei també preveu uns límits especials per a Formentera i exclou del domini públic, una desena de nuclis de població que, per la seva situació entrarien dins la definició de domini públic. Entre aquestes nuclis, hi ha Marina d'Empuriabrava i Platja d'Aro, a l'Alt i el Baix Empordà, respectivament.

En total, se salvaran uns 10.000 habitatges. Amb tot, el ministre de Medi Ambient, ha insistit durant tota la roda de premsa que la nova llei serà "més rigorosa, protegirà més les platges naturals, ordenarà les explotacions turístiques i hoteleres i garantirà un cert grau d'ordenació dels anomenats 'xiringuitos'".

I és que segons Cañete, actualment imperava "l'anarquia", amb construccions il·legals, instal·lacions que ocupen l'espai públic en excés i que no guarden "unes normes d'armonia amb el paisatge en què han d'estar integrades". Durant la seva intervenció, el ministre ha insistit en què les construccions il·legals seran demolides, les concessions de les edificacions legals es prorrogaran a petició dels seus titulars, les instal·lacions industrials se sotmetran a l'anàlisi medi ambiental per veure si són sostenibles i, finalment, s'apostarà per una política de conservació real de les platges i del litoral.

Aquest és a grans trets, segons Miguel Arias Cañete, el contingut de la nova llei de costes que es trobava vigent des de 1988. El ministre de Medi Ambient ha acabat definint la reforma de la llei de Costes com una normativa "ambiciosa, exigent però que dotarà de seguretat jurídica a tots els que ocupen el litoral espanyol". En aquest sentit, els ciutadans podran veure per Internet els límits que imposa la llei de costes per a la construcció i observaran "si la seva parcel·la està afectada per limitacions del domini públic".

stats