Política 18/07/2021

Arrimadas defensa la utilitat de Ciutadans i s'aferra al projecte "liberal" per fer remuntar el partit

Acusa Sánchez de "reaccionari" per la seva aliança amb l'independentisme

3 min
Inés Arrimadas abans de la seva intervenció en la convenció de Ciutadans

BarcelonaInés Arrimadas ha clausurat aquest diumenge al migdia la convenció nacional que ha fet el partit durant tot el cap de setmana. Un conclave que havia de servir per rellançar un Ciutadans en les seves hores més baixes després de les patacades electorals a Catalunya i la Comunitat de Madrid, però també de la fuga de càrrecs dels últims mesos. "Us garanteixo que no només som necessaris, sinó que som imprescindibles. Per això estem aquí", ha afirmat la líder taronja. De fet, Arrimadas ha fet girar tot el seu discurs entorn de la necessitat que Ciutadans sobrevisqui en el panorama polític espanyol, admetent, sense dir-ho, el risc que hi ha que el partit acabi desapareixent. "És la convenció de la convicció. Del que som i el que volem representar. Som necessaris", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La principal tesi de la presidenta de la formació per defensar el projecte de Ciutadans és que és l'únic partit que representa un model liberal en tots els sentits per Espanya. "Liberals" ha sigut, precisament, el lema de la convenció d'aquest cap de setmana. Arrimadas ha volgut demostrar que la formació s'ha dotat d'arguments ideològics per defensar un projecte polític que no defensen ni el PSOE ni el PP. "Sense Ciutadans, el bipartidisme anirà als extrems", ha avisat la líder taronja, que ha lamentat que els socialistes no se situïn en l'espai socialdemòcrata, sinó en el "sanchisme", mentre que al PP l'ha presentat com un partit "conservador" que no defensa els postulats del liberalisme europeu. "Diuen que són liberals, però no ho són", ha dit Arrimadas, que en tot moment ha intentat presentar-se com un projecte diferent del del PP i també de Vox, a qui ha titllat de "populista".

La líder taronja també ha aprofitat per rebobinar i fer un repàs de la trajectòria del partit per donar un missatge "d'optimisme" de cara al futur. Ha recordat, per exemple, quan fa deu anys, el 2011, el partit tenia només tres diputats al Parlament "i totes les enquestes deien que Ciutadans desapareixia". Un any després, el partit va triplicar els escons. Un dels tres diputats era Albert Rivera, exlíder de Ciutadans, que ha sigut el gran absent de la convenció d'aquest cap de setmana i de qui Arrimadas no ha fet ni una sola referència en tot el seu discurs. Ni per recordar la seva trajectòria al Parlament ni tampoc per assenyalar que va ser qui va abanderar el gir del partit cap a l'anomenat liberalisme progressista l'any 2016 que ara Arrimadas es fa seu sense matisos.

"El futur no està escrit, fugiu dels malastrucs i els pessimistes que pretenen treure conclusions del que passarà amb aquest partit d'aquí uns anys", ha demanat la líder taronja, que s'ha volgut aferrar a "l'esperança" de tornar a l'etapa en què Ciutadans va guanyar les eleccions del Parlament de l'any 2017, tot just després de l'1-O. Però també a la representació municipal que mantenen en governs de més de 400 ajuntaments, així com en els governs autonòmics de Castella i Lleó i Andalusia.

Arrimadas s'ha vantat de la trajectòria del partit, però també ha reconegut "errors", sense especificar-los, que Ciutadans ha "pagat a les urnes" i n'ha assumit les responsabilitats. "Tenim uns votants molt exigents i m'agrada que sigui així", ha dit. "Som el partit de la raó davant les vísceres. Esclar que en tenim, però no ens deixem endur per elles en la política", ha afegit.

Crítiques al "progressisme" de Sánchez

Ciutadans vol casar el model liberal amb un "progressisme" que no defensa, diuen, cap altre partit. "Som liberals progressistes de centre i reformistes", ha apuntat Arrimadas, que ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, d'haver-se allunyat del "progressisme". "No hi ha res més allunyat del progressisme que el nacionalisme, res més contrari a l'esquerra que comptar amb els mantres del nacionalisme. I res més reaccionari que la majoria que s'ha muntat Sánchez per mantenir-se al poder", ha criticat la líder taronja, que ha assegurat que no és una política progressista permetre un referèndum per Catalunya.

"Ells [PP i PSOE] no volen ocupar l'espai del centre liberal, sinó que el que volen són els vots d'aquest espai", ha avisat Arrimadas. Per això, ha demanat a tota la militància que es facin forts per defensar aquest espai "liberal", que conjuga la defensa del matrimoni homosexual amb una política fiscal d'impostos baixos, ha exemplificat. "No pararem. No ens rendim mai. I no es pot vèncer a qui no es rendeix mai", ha avisat. Només el temps dirà si el projecte de Ciutadans té espai polític a l'Estat.

stats