Política 21/06/2015

CUP: "Traspassar ara la responsabilitat d'articular un front a les entitats és traspassar un merder enorme"

Arrufat veu "gastada" la proposta de Mas i avisa que pot generar "desconcert" a les entitats sobiranistes

Acn
3 min
El diputat de la CUP Quim Arrufat / ACN

BarcelonaEl diputat de la CUP, Quim Arrufat, considera que la crida feta aquest dissabte pel president Artur Mas a les entitats sobiranistes de cara al 27-S és una proposta "gastada", després que no tirés endavant la llista amb ERC. De fet, el diputat afirma que la CUP veu tres "errors" en el plantejament de Mas: temen que s'hagi instal·lat el "desconcert" a ANC i Òmnium, lamenten que "posi el pes" al sobiranisme organitzat —"traspassar ara la responsabilitat d'articular un front a les entitats és traspassar un merder enorme"—, i lamenta que el president "intentés separar" el 'sí se puede' del carrer del "repte plebiscitari".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el diputat, la CUP esperava "alguna cosa diferent" del president. Arrufat afirma que la política catalana està en fase "d'opes" sense que "ningú es mogui". D'entrada, entén que no s'ha posat en marxa "el turbo de la il·lusió" sinó en tot cas el del "desconcert" a les entitats sobiranistes i als partits independentistes a pocs mesos de les eleccions del 27-S. Un segon element que desperta la queixa de la CUP és que Mas posi "el pes" al moviment civil sobiranista que, en tot cas, "hauria de tensar des de fora i no preocupar-se per encapçalar o construir llistes o intervenir entre partits.

Per ha això ha reblat que la proposta de Mas està "gastada" perquè ja va quedar descartada la llista única amb ERC que Mas va defensar en la conferència de full de ruta després del 9-N. "Traspassar a les entitats la responsabilitat d'articular aquest front és traspassar ara un merder enorme a unes entitats que treballen per fer eleccions plebiscitàries, temem que pugui generar més desconcert, i segurament no arribarà enlloc", ha augurat abans de pronunciar la conferència 'Per una confluència estratègica per a l'inici del procés constituent català' a Sant Pere de Ribes

El tercer dels errors -"entenem que intencionat"- és "intentar separar" el 'sí se puede' del carrer del "repte plebiscitari" del 27-S. Arrufat considera que a Catalunya el problema en tot cas és que "no es pot" fer res: ni un referèndum ni qüestionar el pagament del deute, ha dit com a exemples. "És un error dir 'alerta no us confongueu: el sí se puede no té res a veure amb la llibertat de Catalunya", ha lamentat. En aquest sentit, ha recordat que "l'alliberament nacional i el procés constituent és el camí, la via, per accedir als drets socials". "Si no ho sumem estarem dividint el procés, dividint forces; i si ho aconseguim som imparables, perquè sumem majories molt àmplies".

És per això que la CUP és, de fet, partidària "d'aplegar" els dos fulls de ruta, el constituent i el plebiscitari, de manera que s'agrupin així dos terços "o més" al Parlament. L'esquerra independentista, que no descara un paraigües compartit per a més d'una força sobiranista per al 27-S, tot i que "no se'n parla", ha insistit que cal posar "en un mateix esquema de dos carrils" totes les forces que apostin per un canvi democràtic a Catalunya.

En aquest sentit, ha adversitat que la "fase d'opes hostils o d'unitats electorals" dels darrers dies no serveix per avançar. "N'hem tingut de gairebé tots els espais polítics que treballen perquè passin coses el 27-S, però ningú es mou". "Això impedeix que s'abordi qüestions de confluències estratègiques i de fulls de ruta, que realment s'acordin des de la diferència, però que s'acordin per fer que el 27-S passin coses aplegant majories socials al Parlament", ha apuntat Arrufat.

stats