Junts no garanteix els seus vots i colla ERC per la coalició

El partit deixa en mans de Jordi Sànchez reconduir les converses amb els republicans, que obren contactes amb En Comú Podem

i
Gerard Pruna
5 min
Laura Vilagrà (ERC) i Elsa Artadi (JxCat) al Parlament

BarcelonaJunts per Catalunya es resisteix a donar per tancada la negociació amb Esquerra per formar un govern de coalició. Des que dissabte el coordinador general d’ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va solemnitzar l’aposta dels republicans per governar en solitari davant el bloqueig de les converses amb els de Carles Puigdemont, des de Junts s’han redoblat els missatges que defensen que l’acord encara és possible i insten els negociadors d’Esquerra a tornar a la taula. Uns missatges que van acompanyats, a més, d’una advertència: que els vots imprescindibles de Junts per facilitar la investidura d’Aragonès no estan garantits encara. Lluny de tancar la negociació, el moviment d’Esquerra n’ha obert una altra de nova a poc més de dues setmanes de la data límit per evitar eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir va ser la vicepresidenta de Junts i membre de l’equip negociador, Elsa Artadi, qui va prendre la paraula per respondre a la proposta d’Esquerra d’un govern en solitari. En dues entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, va subratllar que els quatre vots que el secretari general del seu partit, Jordi Sànchez, va obrir la porta a cedir a Esquerra si també arriba a un acord amb CUP i Comuns no estan garantits. “Junts no ha dit mai que regalarà els vots gratis a Aragonès”, va reblar.

El raonament de la dirigent de JxCat és el següent: “Si ara ERC vol passar d’un acord de legislatura a només un acord d’investidura, això s’ha de negociar i aquest acord ha de passar per les bases del nostre partit”. És a dir, que encara que Esquerra no vulgui governar amb Junts necessita els seus vots per a la investidura i, per tant, tal com va fer amb la CUP, ha de negociar un document sobre què farà el pròxim executiu que pugui ser ratificat per les bases del partit de Carles Puigdemont. Per això, va demanar als republicans que es tornin a asseure a la taula de negociació. “Nosaltres no ens hem aixecat de cap taula. El gir de guió i el moviment unilateral d’ERC de trencar negociacions va ser ahir una gran sorpresa per a nosaltres”, va assegurar Artadi, que no es va estalviar els retrets als republicans per, va dir, voler negociar “a través dels mitjans” i avisar-los només “un minut abans” del que dirien en roda de premsa dissabte. “Ni sabíem tot el contingut de la roda de premsa ni sabem què passa ara”, va revelar la també diputada de Junts.

Entre les files de JxCat regna el malestar per un pas dels republicans que, segons les fonts consultades per l’ARA, forma part d’una estratègia pautada des de fa dies per Esquerra: “Fa setmanes que van decidir que o governaven sols o eleccions”, opina un dirigent del partit de Carles Puigdemont, que critica que ERC “no ha fet concessions” durant els més de 80 dies de negociacions.

Una consulta de resultat incert

De moment, l’executiva de Junts -que ja es va reunir dissabte- va veure’s ahir també amb el grup parlamentari per valorar el nou escenari. Segons expliquen diverses fonts a aquest diari, a la trobada es va ratificar la negativa a donar per tancades les negociacions per formar un govern de coalició, es va donar el mandat a Jordi Sànchez de continuar mantenint converses amb Pere Aragonès per articular un executiu de coalició que doni resposta al fet que per primera vegada l’independentisme superés el 50% dels vots a les eleccions, i es va confirmar que els quatre vots no es “regalarien” i que abans s’haurà de consultar la militància. Una consulta que, tanmateix, fonts de JxCat admeten que podria tenir un resultat incert, ja que entre les bases -ahir ja hi havia sectors del partit que cridaven a manifestar-se avui a la seu d’ERC- la idea d’un govern en solitari dels republicans no és ben vista.

Tot i les pressions de Junts, ahir des d’Esquerra es mantenia que la negociació per tancar un govern de coalició abans del 26 de maig era una via morta i que les reunions que mantindrien a partir d’ara amb JxCat, la CUP i també els Comuns serien per parlar d’un govern d’ERC en solitari, al qual, això sí, s’hi podrien sumar més endavant els partits que donin suport a la investidura de Pere Aragonès.

També en declaracions a Catalunya Ràdio i RAC1, Sabrià es va mostrar convençut que Junts són “gent de paraula” i mantindran l’oferta de facilitar un govern en minoria. “No podríem entendre que JxCat no complís la seva paraula, es van comprometre que en cap cas s’anés a eleccions”, va insistir.

De moment, Esquerra obrirà una nova ronda de contactes amb la militància per explicar la situació de la negociació mentre intensifica uns contactes amb els comuns que, tal com va explicar l’ARA, ja fa dies que manté. Ahir la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va confirmar que s’asseuran a parlar amb ERC per veure “fins on es pot arribar”, i tot i que va evitar dir si demanaran entrar al Govern, sí que va subratllar que és millor per a Catalunya tenir un Govern “amb el suport de 50 o 41 diputats que de 33”, i s’obria, per tant, a un executiu que també inclogui la CUP. Ahir els cupaires van mantenir el seu discurs, i a través de Carles Riera van reiterar que descarten entrar ara mateix al Govern però no tanquen la porta a fer-ho més endavant si cal.

Abans, però, caldrà fer números per tirar endavant la investidura d’Aragonès i evitar unes eleccions al juliol que tornen a planar sobre l’horitzó de la política catalana.

Cronologia d’un desacord no anunciat

La trencadissa de les negociacions entre ERC i Junts arriba després d’una setmana de viratges discursius. Mentre els republicans es mostraven optimistes dilluns i estripaven les cartes dissabte -tot i haver dit dijous que esperarien al dia 20-, Junts feia el camí a la inversa: de posar aigua al vi dilluns a dir divendres que l’acord era imminent.

MARTA VILALTA

“Veiem que hi ha un canvi de tendència, un punt d’inflexió cap a la direcció correcta per formalitzar govern al més aviat possible. Això és el que ens fa de moment no explorar l’escenari alternatiu d’un govern en solitari”

ELSA ARTADI

“Avui per a nosaltres no hi ha un abans o un després. No se’ns han traslladat punts d’inflexió ni terminis”

SERGI SABRIÀ

“Nosaltres només estem treballant en el govern de coalició. Si arribem al dia 20, entenc que ningú vol eleccions i s’hauran d’explorar la resta de possibilitats damunt la taula. Nosaltres no les volem”

MARTA VILALTA

“Intuïm que hi pugui haver alguna part de Junts que sí que vol anar a eleccions, però creiem que és una gran irresponsabilitat”

JORDI SÀNCHEZ

“Avui dia tenim un marc molt avançat per pensar que en els propers dies hi pot haver un acord. Però també queden aspectes importants per tancar”

PERE ARAGONÈS

“A 18 dies de la convocatòria automàtica d’unes eleccions a Catalunya, a ERC fem un pas endavant i comencem a treballar per un govern en solitari”

JORDI SÀNCHEZ

“Ens refermem en el fet que avui un govern d’unitat és possible. I serà possible si tots hi posem voluntat”

SERGI SABRIÀ

“Per a nosaltres el recorregut del govern de coalició acaba després de 83 dies. Només treballem amb la possibilitat del govern en solitari”

stats