DRET A DECIDIR
Política 04/10/2014

Mas: "Per molt que intentin aturar la veu del poble, no se'n sortiran i nosaltres sí que ens en sortirem"

920 dels 947 municipis catalans han donat suport a la consulta i aquest dissabte entreguen les mocions al president de la Generalitat

Oriol March
2 min
Mas ha rebut els alcaldes al Palau de la Generalitat / EFE

Barcelona920 dels 947 ajuntaments han entregat el seu suport al 9-N en un acte solemne al Palau de la Generalitat. El president Artur Mas, a l'inici del seu discurs, ha destacat que Catalunya "està fent pinya des del punt de vista institucional", tant en l'acte d'aquest dissabte com a la cimera sobiranista d'ahir. Mas ha agraït personalment a la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, i a la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, les mobilitzacions dels últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Això no es pot aturar", ha assenyalat amb referència al suport dels municipis al 9-N. "Per molt que intentin aturar la veu del poble, no se'n sortiran i nosaltres sí que ens en sortirem", ha apuntat sobre les traves de l'Estat a la consulta. L'acte ha acabat amb crits a favor de la independència i amb una frase de Mas mirant al futur: "Aquest país té l'esquena recta perquè se'n sortirà".

"Ahir vam tenir una trobada però la clau de la trobada és que vam saber fer pinya. Avui, Catalunya, a través dels seus municipis, torna a fer pinya des d'un punt de vista institucional. És la millor imatge que podem donar", ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha agraït la feina dels alcaldes. "Sense aquesta feina, el país no aguantaria", ha resumit.

Al president de la Generalitat l'ha precedit l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha demanat "guanyar" el procés sobiranista al mateix temps que recalcava la projecció internacional de la capital catalana.

Vila d'Abadal: "Catalunya se'n sortirà"

El president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, ha indicat que la solemnitat de la jornada indica que "és un dia per dir a Espanya i al món que Catalunya se'n sortirà i votarà", al mateix temps que es convertirà en un nou estat. "Som l'expressió del poble. Hi ha una transversalitat brutal", ha apuntat Vila d'Abadal, alcalde de Vic.

Buch: "Hem fet de la diversitat una fortalesa"

El primer discurs ha anat a càrrec del president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, que ha indicat que "la unitat que representa el món local és un missatge per a Catalunya però també per a l'Estat". "Donem suport al dret a decidir des de la diversitat política i territorial. Des d'aquesta diversitat, lluny que això fos un problema, n'hem fet una fortalesa", ha afegit Buch, alcalde de Premià de Mar.

Entrega de mocions

Els alcaldes han anat entregant al secretari del Govern, Jordi Baiget, i al secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, les mocions aprovades als ajuntaments a favor de la consulta. Els documents han quedat aplegats en diverses taules i han estat entregats a Mas seguint la distribució territorial per vegueries. La de les Terres de l'Ebre ha estat representada per l'alcalde de Flix, Marc Mur, que fa uns mesos es va donar de baixa del PSC. L'acte s'ha fet al Pati de Carruatges del Palau de la Generalitat.

stats