JORNADES DEL CERCLE D'ECONOMIA
Política 28/05/2015

Mas: "O el sobiranisme té força per constituir un estat o Espanya proposa una solució que el poble català accepti"

El president de la Generalitat, en l'obertura de les Jornades del Cercle d'Economia, assegura que el PP ha patit a les municipals per les retallades, que s'han convertit en "autolesions" a les autonomies

O. March / à. Font Manté
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del Cercel d'Economia, Antón Costas, en la inauguració de les jornades de Sitges / TJERK VAN DER MEULEN

SitgesEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dijous a la tarda en l'obertura de les XXXI Jornades del Cercle d'Economia a Sitges que l'Estat encara pot tenir "iniciativa política" per proposar una solució per resoldre les relacions entre Catalunya i Espanya que pugui ser validada pels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El pitjor és no fer res. Ignorar el repte, quedar-se de braços plegats. No s'ha fet res. Han mirat cap a un altre costat. El problema segueix sent-hi. Es pot estar a favor d'un procés polític, s'hi pot estar en contra i es pot ser neutre. No es pot ignorar, no es pot fer veure que no existeix. O ens hi enfrontem, o l'enquistarem. A Catalunya tenim incògnita: una majoria sí o no a favor que Catalunya acabi tenint un estat per ell mateix? Aquesta incògnita s'ha de poder resoldre. Si no podem, s'enquistarà. Millor fer-hi front que quedar-se de braços plegats", ha indicat Mas.

El president ha assegurat que només hi ha dues maneres de resoldre la qüestió: "O el sobiranisme té prou força per construir un estat, o l'Estat té prou iniciativa per proposar una solució acceptada pel conjunt del poble de Catalunya".

Sobiranisme i economia

"El debat sobiranista no ha afectat la recuperació econòmica ni ha impedit fer els deures, ni tenir les perspectives que tenim", ha apuntat el president.

"Ofec financer"

Mas ha aprofitat la seva intervenció inicial per carregar contra el que ha considerat un "ofec financer" de l'Estat envers Catalunya i ha apuntat que el resultat del PP a Espanya també s'explica per les retallades que el govern espanyol ha obligat a fer a les autonomies.

El líder de CiU s'ha referit al mal resultat del PP a les municipals i autonòmiques i l'ha vinculat a les retallades, que ha acabat qualificant com a "autolesions".

Recuperació econòmica

"L'economia catalana és molt més holandesa o flamenca, més danesa, que no pas abans de la crisi econòmica. Crec que no en tenim prou consciència. Set anys després, malgrat les dificultats, tenim més semblança amb aquests països. Som més potents en mercats exteriors. Catalunya és receptora de turisme estranger i bona receptora d'inversions . El 60% del que ven el país es fa en els mercats internacionals i fora d'Espanya. La resta, entre Espanya i Catalunya", ha apuntat Mas. "Un altre exemple important: malgrat que pesem un 19% de l'economia espanyola, som el 25% de les exportacions i un terç de les empreses exportadores regulars", ha afegit el president.

Infraestructures

Mas s'ha queixat del bloqueig dels accessos viaris i ferroviaris del corredor mediterrani en el seu pas per Barcelona i ha lamentat que s'hagin invertit 4.000 milions d'euros en els últims anys en alta velocitat per traslladar 29 milions de passatgers i, en canvi, només se n'hagin destinat 400 al sistema de Rodalies, que trasllada 400 milions de persones.

Estat de benestar

El president ha considerat que en aquests moments el sistema sanitari "està millor" que abans de la crisi econòmica, i també ha apuntat una millora en les dades d'èxit escolar i en les inscripcions a la formació professional (FP).

stats