CIMERA CONTRA LA CORRUPCIÓ
Política 06/02/2013

Mas proposa convertir en llei un acord d'autolimitació de despeses electorals del 2001

La cimera anticorrupció al Palau de la Generalitat conclou amb el compromís de tornar-se a reunir el 22 de febrer amb un document que sintetitzi totes les propostes

R. Mateos / O. March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la cimera contra la corrupció celebrada a Palau que "el missatge clar és que cal fer net i acabar amb el frau i les irregularitats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En plena saturació de casos de males pràctiques a l'esfera pública, Mas s'ha reunit aquest dimecres amb sis representants d'òrgans de control institucional al Palau de la Generalitat durant dues hores i quart. "La trobada ha estat tremendament útil i n'han sortit moltes idees que encara s'han de posar negre sobre blanc", ha explicat Mas. D'aquí quinze dies es farà públic un document de síntesi amb totes les propostes.

A la reunió hi han assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el president del Tribunal Superior de Justícia, Miguel Ángel Gimeno; el fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol; el síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat; el síndic de Greuges, Rafel Ribó, i el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

Els mateixos protagonistes de la cimera d'aquest dimecres es tornaran a reunir el 22 de febrer, ja amb un document per escrit en què se sintetitzaran totes les idees aportades. Els representants dels òrgans de control convidats han demanat a Mas discreció al voltant de les propostes plantejades.

Mas només ha revelat la seva petició a la presidenta del Parlament a convertir en llei l'acord signat per unanimitat al Parlament l'any 2001 per millorar les bones pràctiques. L'acord, signat el 26 de febrer del 2001, implicava una autolimitació de les despeses electorals i preelectorals, i més competències per a la Sindicatura de Comptes per fiscalitzar els pressupostos i ingressos dels partits. Segons Mas, aquest acord no s'ha desplegat ni complert degudament en aquests darrers 12 anys, per la qual cosa proposa donar-hi rang de llei, i traslladar aquestes propostes a la futura llei de transparència, que es tramitarà properament al Parlament.

També s'ha compromès a garantir als òrgans judicials tots els recursos que calguin en aquells casos que generin "alarma social" i requereixin "investigacions potents i excepcionals".

stats