ELECCIONS 25-N
Política 09/11/2012

Mas: "No ens volen preguntar si som una nació perquè tenen por de la resposta"

El candidat de CiU denuncia que es canviés la Constitució per qüestions de "comptabilitat alemanya" i que no es vulgui fer per una consulta d'autodeterminació catalana

Oriol March
2 min

ReusEl candidat de CiU a les eleccions del 25-N, Artur Mas, ha assegurat aquest divendres des de Reus que si Espanya no vol la consulta d'autodeterminació ni preguntar si Catalunya és una nació és perquè "tenen por de la resposta. Mas ha denunciat que la Constitució es canviés per qüestions de "comptabilitat germànica" i que no es vulgui fer, en canvi, pel dret a decidir català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha tornat a demanar una majoria "excepcional" entre crits d'independència per part del públic, que són ja una constant en aquesta campanya. Aquesta majoria excepcional té dues derivades: "majoria a favor del dret a decidir" i "reforçament" del paper del partit de Govern, CiU, perquè si no la té "el proper executiu tindrà plom a les ales".

El líder nacionalista ha assegurat que el camí que té per davant Catalunya "no és un camí de flors i violes", però que sí que és "possible". "És una decisió que s'ha de prendre fent pinya", ha defensat Mas, que ha volat ponts amb Espanya: "Prou de fer el bon minyó", ha resumit el candidat, que s'ha mostrat inquiet pel model lingüístic català, amenaçat per la justícia espanyola.

Mas ha assegurat que qualsevol oferta que arribi de Madrid "haurà de ser consultada pel poble de Catalunya" i ha assegurat que el camí cap a l'estat propi "arribarà on vulguin els catalans".

Pel què fa a la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC), el candidat s'ha queixat que s'hagi posicionat a favor del matrimoni homosexual amb l'argument que la societat ha "evolucionat els últims anys" i que, al mateix temps, es "carregués l'Estatut" pel simple fet "que era català i s'havia d'enfonsar".

El teloner de Mas ha estat Albert Batet, cap de llista per Tarragona i una de les cares municipalistes joves de CiU. Batet, que s'estrena com a candidat, ha fet ús de metàfores castelleres per dir que el 25-N Catalunya té la possibilitat de fer "el castell de la llibertat". En tot cas, Batet ha assegurat que "només si es fa una gran pinya" es podrà aconseguir aquest objectiu. "Tenim el millor cap de colla", ha proclamat per referir-se a Mas.

Anna Solé, número 2 de CiU a la demarcació i cap de files d'Unió a Tarragona, s'ha mostrat confiada que el candidat Mas "portarà Catalunya a bon port". Solé s'estrenarà al Parlament en aquesta legislatura que s'iniciarà a partir del 25-N.

L'acte l'ha obert Carles Pellicer, alcalde de Reus, un dels nous feus municipalistes que la federació governa des de les eleccions del 22-M del 2011. El també número 3 de CiU per Tarragona a les llistes al Parlament ha defensat que Catalunya "necessita estructures d'estat" i ha demanat centrar els esforços en la recuperació econòmica perquè "el primer sempre són les persones".

stats