Política 25/11/2014

Mas s'ofereix a liderar o "tancar" una llista per la independència amb personalitats civils

El president de la Generalitat convida els partits a fer un pas enrere per encarar unes plebiscitàries i engegar un procés de 18 mesos cap a la independència

Oriol March / Roger Mateos
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha iniciat aquest dimarts la seva conferència amb un missatge de fons: el procés sobiranista ha de continuar. "Un poble pot aspirar a la seva llibertat des de la fraternitat, sense cap mena de violència i amb un somriure als llavis", fins i tot sobreposant-se constantment a l'actitud hostil" de l'Estat, ha dit al començament de la conferència 'Després del 9-N: temps de decidir, temps de sumar', pronunciada a l'Auditori del Fòrum de Barcelona davant de prop de 3.000 convidats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels punts centrals de la seva intervenció ha arribat quan ha plantejat el seu "criteri personal" sobre com han de ser unes eleccions plebiscitàries sobre la independència de Catalunya. Una llista conjunta sobiranista o més d'una? "Si hi ha més d'una llista a favor del sí, n'hi ha d'haver una que per ella mateixa obtingui la majoria absoluta". Segons Mas, "el punt decisiu és que una d'elles tingui prou força" perquè s'entengui a tot arreu que el sí a la independència ha guanyat. Seria una llista "àmplia, transversal i forta, amb un programa clar".

A la llista, que comptaria amb el suport dels partits independentistes que ho volguessin, hi figurarien persones representatives de la societat civil, professionals i especialistes en les matèries clau per a la construcció d'un estat, proposades pels partits, una "llista mixta" on tothom acceptaria "no repetir en les eleccions següents". Es presentarien "per un sol cop com un acte de servei al país", per un mandat curt, d'un any i mig màxim, per fer camí cap a la independència.

I quan s'haurien de celebrar aquestes eleccions de caràcter plebiscitari i excepcional sobre la independència? Segons Mas, el quan vindrà condicionat pel grau d'acord que generi la seva proposta. Si hi ha consens, poden ser molt aviat. El missatge més sorprenent del president ha arribat en el tram final del seu discurs, de poc més d'una hora: ell està disposat a encapçalar però també a "tancar" la candidatura i, en tot cas, no es tornaria a presentar a les eleccions següents, al cap de 18 mesos.

Els convidats han escoltat per boca del president que "ha arribat l'hora d'utilitzar les eleccions per fer la consulta que l'Estat ens nega". "L'Estat pretén silenciar la veu dels catalans i impedir el seu vot. I no només això: l'Estat pretén inhabilitar, multar i empresonar aquells que volem facilitar el vot dels nostres conciutadans", ha afegit el líder de CiU.

"Serien eleccions al Parlament ajustades a la legislació vigent. S'acaba la discussió sobre si el que passa és legal o no. Quan es convoquen eleccions segons l'ordenament legal, ja no hi ha il·legalitat possible. Són els partits i la societat civil els que converteixen les eleccions en la consulta. I només avançaré les eleccions si es compleix la condició anterior: per fer la consulta. Si és per canviar el Govern, no hi haurà avançament", ha resumit.

"Ha de quedar clar que aquest procés polític té com a últim fi fer una Catalunya millor al servei de les persones que hi viuen", ha assenyalat el líder de CiU, que ha fet una crida a "construir un país que realment valgui la pena" i que "pugui contribuir al progrés de la humanitat sencera". "Pel seu civisme exemplar, la seva capacitat de mobilització i la seva pulcritud, la societat catalana ja està contribuint a fer un món millor", ha considerat Mas, que ha indicat que no s'entendria que el procés s'aturés o que es desfés el camí.

"Comparec únicament i exclusivament com a president de la Generalitat, això no compromet ningú més que a mi. Ni el Govern, ni cap formació política. El contingut d'aquesta informació no és conegut per ningú", ha indicat el president sobre la seva intervenció. També ha volgut deixar clar que la seva intervenció no implica cap partit.

stats