Política 10/01/2016

Mas, després de deixar pas a Puigdemont: "El mandat del 27-S és viable, tira endavant i té força"

El president de la Generalitat en funcions assegura si la CUP no compleix el seu compromís de donar estabilitat al futur Govern "hi serem tots, jo mateix, per denunciar-ho"

Oriol March
2 min
Carles Puigdemont, envoltat de la plana major de CDC / MANOLO GARCÍA

Cerdanyola del VallèsEl president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha justificat aquest diumenge davant dels quadres de CDC la seva decisió de fer un pas al costat per desbloquejar la legislatura. "Qui no creu en els miracles no és realista", ha indicat Mas, que ha apuntat que, amb aquesta decisió, "el mandat rebut el 27-S és viable, tira endavant i té força, té camí". "Ens hem de conjurar perquè porti el triomf i l'èxit", ha apuntat. Pel que fa a les contrapartides de la seva retirada, ha indicat que si la CUP no compleix el seu compromís de donar "estabilitat" al Govern, "hi serem tots, jo mateix, per denunciar-ho".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un moviment inesperat que va generar sorpresa en la immensa majoria de quadres de Convergència, Mas va prendre ahir la decisió de fer un pas al costat per desencallar el procés i de deixar pas a Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l'Associació de Muncipis per la Independència (AMI). "Ens has anunciat que serà un pas al costat, però volem que sigui un pas endavant", ha assegurat la presidenta del consell nacional de Convergència i consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, abans de donar pas a Mas. Els aplaudiments i els crits de "president, president" s'han allargat durant pràcticament cinc minuts davant d'una sala plena amb cinc-centes persones. L'escena ha estat acompanyada de crits a favor de la independència. "Mai m'havien aplaudit tant com el dia de la meva dimissió", ha arrencat Mas.

El futur expresident ha apuntat que estava "preparat" per anar a les eleccions del 6-M "a contracor", i ha explicat que el mateix divendres al matí va estar treballant en el disseny de la campanya electoral. "Hem de fer tot el possible que estigui a la nostra mà per donar via lliure a aquest projecte que tenim entre mans", ha assenyalat. El líder de Convergència ha admès que arribats al bloqueig de finals de setmana, ell formava "més del problema que no pas de la solució". "Compto pel present, compto pel futur, estic alliberat i al vostre servei, i ajudaré a que ens en sortim", ha assenyalat.

Mas ha apuntat que aquesta setmana, quan cedeixi oficialment el càrrec a Puigdemont, estarà "tranquil". "Tinc la sensació que aquests cinc anys com a president han estat més de cinc anys", ha assenyalat. El president en funcions ha demanat "lleialtat" cap al seu successor. "Tots li devem el sentit d'ajudar-lo, perquè no li posaran fàcil. Hem d'estar al seu costat com uan sola persona per ajudar-lo en tot i per tot", ha indicat el líder de Convergència, que ara centrarà els seus esforços en refundar el partit. El consell nacional ha acabat amb els assistents cantant 'Els Segadors'.

Missatge a Madrid i al PSOE

El president en funcions, que aquesta tarda deixarà de ser-ho després del ple d'investidura que se celebrarà al Parlament, ha demanat que a l'Estat es "tranquil·litzin" davant l'acord. "Que no corrin tant. No volem un altre govern del PP, ni un govern amb Ciutadans. Sense estar lligats a cap formació d'àmbit estatal, no ens convé un executiu de Rajoy", ha apuntat Mas, en el que podria interpretar-se com una picada d'ullet al PSOE, que aquests dies maniobra per bastir una gran coalició d'esquerres a Espanya que foragiti el PP.

stats