Política 12/11/2015

Mas demana "coresponsabilitat" a la CUP per desbloquejar la investidura i crida a desencallar-la "els propers dies"

El candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat ofereix un Govern coral que seria sotmès a una qüestió de confiança al juliol

Oriol March
3 min
Artur Mas, abans de començar el debat previ a la segona votació del debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaEl candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, ha ofert aquest dijous al Parlament un Govern amb "responsabilitats compartides" que permeti desencallar la investidura amb la CUP, que segueix ferma en el seu vot contrari al líder de Convergència. Mas ha considerat que "les posicions s'han de moure" per arribar a un "punt comú" i ha explicat un funcionament coral de l'executiu –avançat la setmana passada per l'ARA– que inclouria tres grans àrees. Serien les d'Economia i Ocupació –amb cinc departaments associats–, Afers Exteriors, Institucionals i de la Transparència –amb quatre departaments– i Estat del Benestar –amb quatre departaments més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha fet una segona proposta al grup de l'esquerra alternativa: convocar una qüestió de confiança al Parlament per tal d'avaluar la feina feta per un hipotètic futur executiu. Aquesta qüestió de confiança es faria al final del primer període de sessions, segurament al juliol, per tal de decidir si el Govern segueix tenint el suport dels diputats que formen part de la cambra. "I, si no se supera, es canvia el president", ha considerat el líder de CDC.

"Tot això són oferiments per desbloquejar la situació en què ens trobem", ha apuntat Mas, que ha demanat demostrar "amb fets" i no "amb discursos" que "hi ha 72 diputats independentistes". Després de la seva primera intervenció, la sessió s'ha suspès durant un quart d'hora abans que comencessin a intervenir els representants de tots els partits. Mas ha respost després a tots els grups, seguint un esquema diferent del debat de dimarts.

Davant la resposta negativa de la CUP, que ha donat un "no tranquil", Mas ha ironitzat que hauria preferit un "sí intranquil". "Això s'ha de resoldre en els propers dies", ha defensat el candidat a la presidència. "No podem fer un moviment cada dia", ha apuntat el líder de CDC, que ha demanat "coresponsabilitat" a l'esquerra alternativa. "Si n'hi ha uns que es mouen, s'ha de moure tothom. No triguem gaire, cada dia que passa és un dia en contra del mandat que vam rebre a les urnes el 27-S", ha determinat Mas.

La "devaluació" de la presidència

Davant les crítiques de l'oposició basades en el fet que aquesta oferta "devalua" la figura de la presidència de la Generalitat, el líder de CDC ha volgut negar-ho assenyalant que ja es va fer en època de Pasqual Maragall i que en aquell moment no es va criticar. "Una mica de coherència", ha apuntat el president en funcions, que ha volgut remarcar que "no és còmode" per al Govern sotmetre's a una qüestió de confiança deu mesos després de l'arrencada d'un hipotètic futur executiu.

La resolució suspesa i la legalitat

"El govern espanyol fa política a través del Tribunal Constitucional", ha apuntat el candidat a la presidència en el torn de rèplica als grups parlamentaris en referència a la declaració sobiranista que ahir el TC va suspendre a petició de l'executiu que lidera Mariano Rajoy. Mas ha demanat a l'Estat que busqui "arribar a acords", en lloc d'anar als tribunals, i ha volgut recordar l'episodi del 9-N de l'any passat, quan la suspensió del TC va fer que s'aparqués la consulta original i es tirés endavant una jornada de participació.

"Molts dels 40.000 voluntaris d'aquella jornada eren funcionaris, i no van tenir por. Primer van seguir el que els impulsava el seu pensament i la seva sensibilitat i, segon, van seguir un dels grans moviments democràtics que hi ha a Europa i al món", ha assenyalat el president de la Generalitat en funcions.

"Catalunya sempre ha demostrat amor per les lleis. El que demana aquest país és substituir les legalitats. No es tracta d’anar a la il·legalitat, sinó d’ajustar-se a uns marcs legals diferents", ha apuntat sobre les acusacions de PP i Ciutadans basades en el fet que l'independentisme "situa el país fora de la llei".

El suport social al procés

Davant les acusacions de l'oposició segons les quals és Mas qui impulsa el procés i mou els fils necessaris per apujar el suport social a l'independentisme, el president en funcions ha demanat "respecte" per als "dos milions de manifestants" que han sortit al carrer les últimes Diades. En aquest sentit, el president en funcions ha negat que existeixi "cap tipus de manipulació" sobre la ciutadania.

Junts pel Sí defensa la proposta

La portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha demanat que es "doni valor" a la proposta plantejada pel candidat a la presidència. "Necessitem un Govern plural, sòlid, que assumeixi un objectiu clar: fer la transició democràtica més gran de la història d’Europa els últims anys. No fem prou amb una majoria, ens necessitem tots", ha apuntat la secretària general d'ERC.

stats