Política 27/09/2014

Mas convoca els catalans el 9-N per decidir el futur polític del país

El president de la Generalitat signa el decret de convocatòria de la consulta en un acte solemne a Palau

O. March / R.mateos
2 min
El president Artur Mas signa el decret per convocar la consulta del 9-N. / EFE

BarcelonaDecret signat. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat aquest dissabte els catalans a decidir el futur polític del país en la consulta del proper 9 de novembre. Una convocatòria llargament esperada des del passat 12 de desembre, quan CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP es van posar d'acord per un referèndum amb dues preguntes: "Vol que Catalunya sigui un Estat?" i, en cas afirmatiu, "Vol que aquest Estat sigui independent?".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari del Govern, Jordi Baiget, ha estat l'encarregat de llegir el decret, que Mas –aquesta nit l'ha passat a la Casa dels Canonges– ha signat el document amb una ploma de fabricació catalana de la marca Inoxcrom que porta l'escut de la Generalitat incorporat. La ploma serà exhibida al Museu d'Història de Catalunya. L'acte s'ha dut a terme al saló Verge de Montserrat, al costat del despatx del president. "L'objecte de la consulta és conèixer l'opinió dels ciutadans amb la finalitat que la Generalitat pugui exercir la iniciativa política i legal que li correspon", sosté el decret.

A la sala hi havia el Govern en ple, a més dels representants dels grups parlamentaris de CiU –Jordi Turull–, ERC –Oriol Junqueras– i CUP –David Fernàndez i Quim Arrufat–. Joan Herrera, d'ICV-EUiA, ha declinat participar. També hi era la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Hi ha hagut consellers, com és el cas de Germà Gordó (Justícia) i Ferran Mascarell (Cultura) que s'han acostat al decret de convocatòria per fer-li una fotografia un cop l'ha signat el president.

Un cop signat el decret, Mas ha baixat a la Plaça Sant Jaume, on ha escoltat els aplaudiments de la gent que s'hi ha congregat i que ha cridat "Mas president, Catalunya independent", "No afluixeu" i "Votarem!". "A aquesta gent se l'ha d'escoltar", ha declarat als mitjans.

Abans, s'havia adreçat a Catalunya, a Espanya i al món en un discurs en català, castellà i anglès que ha estat retransmès per Televisió de Catalunya en directe.

stats