Política 22/01/2013

Mas veu justificat el camí sobiranista per "l'ofegament" i la "deslleialtat" de l'Estat amb Catalunya

El president es considera un "servidor de l'austeritat" però també un "combatent contra el fonamentalisme" de les retallades

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dimarts que el procés sobiranista emprès pel seu Govern està del tot "justificat" per "l'ofegament" financer que pateix Catalunya a mans d'un Estat que es comporta amb una "gran deslleialtat". Després de la reunió del Govern, on s'ha anunciat que l'exercici 2012 es tancarà amb un 2,3% del PIB de dèficit -per sobre de l'1,5% exigit per l'Estat-, Mas ha assegurat que aquest dèficit està entrant "en fase de control" i que fins i tot es podria controlar si l'executiu central fos "lleial" i Catalunya deixés de patir dèficit fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha destacat "l'esforç de contenció i austeritat immens, ingent", fet en dos anys per part del Govern, que ha "reduït en termes reals 4.200 milions d'euros la despesa ordinària de la Generalitat". "És com si cada dia aquest Govern hagués reduït la despesa en 5,7 milions d'euros la seva despesa real. És un Govern que està fent els deures, tot i les enormes dificultats", ha destacat.

El gran obstacle per complir els objectius de dèficit, ha subratllat Mas, és la "gran deslleialtat" dels governs espanyols, tant l'actual com l'anterior. Mas ha enumerat els greuges: l'Estat no flexibilitza el límit de dèficit de les comunitats autònomes tot i que Brussel·les si que flexibilitza els de tot l'Estat; el govern espanyol presenta recursos contra mesures per eixugar el dèficit de la Generalitat com ara l'euro per recepta; no paga els seus deutes a Catalunya, i, a més, apuja impostos com l'IVA i es queda tot l'increment de recaptació. Segons Mas, l'actitud de l'Estat porta a un "ofegament" que "justifica" el procés sobiranista a Catalunya.

Tot i defensar l'austeritat com un "valor" a tenir en compte, ha carregat contra el "fonamentalisme de l'austeritat", que ha qualificat de "perill a nivell europeu". A parer seu, "en plena recessió econòmica no es pot pretendre reduir els dèficits fins a zero". Aquest objectiu, ha dit, només es podrà assolir "quan hi hagi creixement econòmic". Però ara implicaria posar en risc la "cohesió social" i les polítiques de benestar i d'estímul econòmic. "Som uns servidors de l'austeritat, però també uns combatents del fonamentalisme".

stats