Política 05/09/2013

Mas preveu eleccions plebiscitàries el 2016 si Rajoy impedeix la consulta

El president de la Generalitat diu que no cedirà a les "pressions" per accelerar el procés més del compte, perquè la seva prioritat és "fer-ho bé"

Ara
2 min
Artur Mas i Mònica Terribas en l'entrevista a Catalunya Ràdio / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha compromès aquest dijous a convertir en plebiscitàries les eleccions previstes per al 2016 si el govern de Mariano Rajoy veta una consulta pactada a Catalunya. Mas ha deixat clar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que l'opció òptima és poder fer la consulta, però "si no hi ha més remei" convocarà unes plebiscitàries, tot i que formalment serien uns comicis ordinaris. Serà un "instrument legal" per poder consultar els catalans sobre el seu futur col·lectiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquestes plebiscitàries, el "front del sí" −les forces favorables a l'estat propi− es podrien presentar juntes o separades, però en tot cas deixant clar que estan a favor del procés. El resultat electoral permetria visualitzar quin suport global sumen les opcions partidàries de la independència. Mas ha reconegut que les plebiscitàries no són l'escenari que més li agrada, perquè significarien "una confrontació total i oberta" amb l'Estat, però és un últim recurs legal que pot utilitzar per consultar el poble de Catalunya si Rajoy bloqueja tot altre instrument pactat.

Mas no pot "descartar" que s'anticipin les eleccions, però ha remarcat que no cedirà a les "pressions" per accelerar el procés més del compte, perquè creu que el més important és "fer-ho bé", sense precipitacions. Això no vol dir que el procés s'hagi d'"eternitzar", perquè el límit seran les properes eleccions al Parlament, previstes per al 2016. "Ens hi juguem tant i per a tants anys que la primera obligació que tenim és fer-ho bé. De pressions n'hi ha pertot arreu, jo en tinc moltes, però les suportaré", ha dit.

Una de les coses que li reclamen sectors independentistes és que fixi urgentment una data per a la consulta prevista, en principi, per al 2014. Mas ha afirmat que la data s'haurà de concretar "com a màxim" abans de finals d'aquest any.

Tot i els recels d'Unió envers el procés cap a l'estat propi, Mas espera que la federació de CiU no acabi en "divorci" al final del procés. Ha recordat que "no tothom vol anar tan de pressa" en aquest camí sobiranista i, per això, ha insistit en la pulcritud de cada pas que es faci.

stats