100 DIES DE GOVERN
Política 03/04/2013

Mas: "La situació econòmica és d'emergència i deixa l'autogovern en estat de supervivència"

El president de la Generalitat alerta que tot plegat ha anat "empitjorant més que millorant" i torna a denunciar la "llosa" de l'herència del tripartit

Oriol March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimecres la seva voluntat que la legislatura "duri quatre anys", a pesar de la "dificultat" per fer "prediccions" a llarg termini. "Catalunya viu un dels moments de més complexitat de la seva història", ha alertat Mas, que ha carregat contra el tripartit per la seva "herència econòmica", que pesa com una "llosa" en el camí de la reactivació econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Mas ha advertit que "la situació econòmica és d'emergència" perquè deixa l'autogovern "en estat de supervivència". El president ha assegurat, però, que la situació, més que "millorar", ha anat "empitjorant".

El líder de CiU ha alertat que a Europa manen les polítiques d'austeritat "imposades per Alemanya i acatades per governs de tots els colors".

Estat del benestar

El cap de files dels nacionalistes ha assegurat que les retallades socials seran "reversibles" i ha assegurat que és temps de "fer més amb menys", una de les seves frases més utilitzades. "Els treballadors públics potser han de treballar més amb menys", ha insistit.

"No podrem afegir més diners a la sanitat en aquests moments", ha considerat el president.

Oferta de govern d'unitat

Mas ha reiterat la seva voluntat que a Catalunya hi hagi un Govern més ampli que pugui incloure consellers d'ERC i ICV. "Aquesta oferta la faig perquè la situació és d'emergència", ha sentenciat el president.

La política de retallades

El president ha tret pit per haver estat "seriosos i responsables" a l'hora de dur a terme "ajustos pressupostaris", i ha volgut fer notar que Catalunya ha complert amb un percentatge elevat de les retallades a nivell estatal.

En aquest sentit, ha tornat a demanar que hi hagi un repartiment "just" del dèficit i ha denunciat el "dèficit fiscal crònic" que pateix la Generalitat cada any. "En situació de crisi, és absolutament insuportable", ha deplorat el president.

Pactes amb el PP

Mas ha començat la intervenció fent un repàs del context existent des que va arribar a la Generalitat, ara fa dos anys i mig, i ha reconegut que al llarg de la legislatura passada el soci "preferent" va ser el PP, amb qui es mantenien pactes "implícits".

stats