JORNADES DEL CERCLE D'ECONOMIA
Política 30/05/2013

Mas defensa que Catalunya sigui "com Àustria o com Dinamarca" davant del Cercle d'Economia

El president de la Generalitat defensa el projecte propi per a Catalunya davant del "desmembrament" de l'autogovern

Oriol March
2 min
El president Mas amb Josep Piqué, en la inauguració de les Jornades del Cercle d'Economia a Sitges / ACN

SitgesEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquest dijous a la tarda les jornades del Cercle d'Economia que l'entitat organitza cada any a Sitges amb un discurs en què ha situat Catalunya com una "societat" amb "més possibilitats" d'integrar-se en un projecte europeu que no pas Espanya, a qui ha fet una referència implícita. "Catalunya pot ser com Àustria o com Dinamarca", ha estat la manera com Mas ha defensat l'estat propi per a Catalunya, una nomenclatura que no ha verbalitzat explícitament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha alertat del perill creixent de l'euroescepticisme i ha reconegut que "Catalunya té menys a perdre amb el projecte d'integració europeu" que no pas els estats tradicionals, a qui ha acusat de no tenir intenció real de cedir sobirania. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha apuntat que en un hipotètic govern europeu caldria donar protagonisme a les regions i no tan al procés central. "Estem assistint al desmembrament de l'autogovern", ha lamentat Mas, que ha promès que no tornarà a la política de "peix al cove" dels anys de Pujol, al mateix temps que desconfia de la reforma de l'estat que defensa el PSOE i sobre la qual el PP no es vol pronunciar.

"Batalla per unes engrunes" d'un 1,3% de dèficit

Mas ha dedicat bona part del seu discurs al repartiment del dèficit entre administracions, i ha estat especialment dur amb l'actitud del govern espanyol sobre el sostre de dèficit. "No s'està comportant de manera madura", ha sentenciat el president de la Generalitat, que ha apuntat que l'administració central s'ha quedat 35.000 milions de les successives ampliacions del sostre que ha fet Europa i que les autonomies només s'han quedat 2.000 milions d'euros.

"Les autonomies s'estan barallant per unes engrunes, mentre qui els dóna de menjar es cruspeix les crispetes", s'ha queixat el líder de CiU, que ha assumit que el dèficit autonòmic pot ser de l'1,3% per aquest any. Mas ha defensat l'asimetria, "que des del punt de vista europeu és normal i des del punt de vista espanyol és una brutalitat".

El president també s'ha referit a la presentació dels pressupostos, que encara no s'ha materialitzat al Parlament perquè encara no se sap l'objectiu final de dèficit. "Podem fer dues coses: enganyar o bé desmantellar l'estat del benestar. I no farem cap de les dues coses", ha conclòs el president.

stats