Política 31/12/2012

Mas assegura que el millor homenatge a Broggi és "creuar la meta de la plenitud nacional"

El president de la Generalitat destaca la trajectòria del cirurgià com a "metge, patriota i humanista"

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el prestigiós cirurgià Moisès Broggi ha destacat com a "metge, patriota i humanista", i ha remarcat el seu caràcter "compromès amb el seu país, Catalunya, i compromès amb el progrés espiritual i material de la humanitat". "La llarga trajectòria de Broggi, el seu compromís científic i patriòtic, el seu tarannà respectuós, la seva humanitat profunda, fan d'ell un exemple per a tothom", ha dit Artur Mas en assabentar-se del seu traspàs. "Creuar la meta de la plenitud nacional del nostre país és el millor homenatge que podrem fer-li, en agraïment", ha sentenciat Mas. I és que, pel president, el doctor Broggi "va posar la seva brillant excel·lència científica al servei de les persones concretes, amb nom i cognoms, que tenia al davant", i per això "era exquisit en la relació metge-pacient". "Estimar les persones que tenia al davant el portava a estimar el seu país; estimar el seu país era la seva manera d'estimar tota la humanitat", ha dit Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A aquests aspectes, el president de la Generalitat hi ha volgut sumar el "coratge personal, que el va portar a salvar vides als fronts de la guerra del 1936 al 1939 en compliment del que va considerar el seu deure, a no rendir-se a la dictadura franquista, que el va represaliar per les seves idees, o a ser un estendard del sobiranisme en la recta final de la seva vida, sense defallir ni als contratemps de l'edat ni al desànim pels llargs anys de lluita". Artur Mas ha volgut remarcar també que Broggi "va fer del respecte als altres l'eix de la seva vida i volia ser recordat, amb aquella senzillesa seva, com una bona persona i prou".

En el seu vessant més patriòtic, Mas ha volgut destacar que el cirurgià "considerava que Catalunya ara es troba dintre d'un altre estat que la domina" i que "per anar al govern global no hi ha d'haver aquest domini perquè això sempre és causa de violència", en paraules del mateix metge recollides a les seves memòries.

La figura de Broggi recorda, pel president de la Generalitat, "que donem el millor de nosaltres mateixos quan unim l'humanisme i el catalanisme". "El catalanisme no és una idea buida, sinó que al darrere hi ha uns valors, que el president Lluís Companys va recollir en el seu testament, poques hores abans de ser afusellat per la dictadura franquista espanyola: Per Catalunya i el que ell representa de pau, justícia i amor", ha dit Mas, tot destacant que el cirurgià "ha estat un dels que ha recollit aquest testimoni, l'ha defensat amb honor i ens l'ha entregat perquè fem el mateix". És en aquest sentit que el president ha considerat que "creuar la meta de la plenitud nacional del nostre país és el millor homenatge que podrem fer-li, en agraïment".

Mas ha valorat així la figura de Moisès Broggi en un comunicat, i està previst que faci una compareixença davant la premsa aquest dilluns a la tarda.

stats