Política 09/08/2012

Mas demana a la ciutadania un pronunciament explícit a favor del pacte fiscal

Recorda que l'11 de Setembre serà una data especial per expressar aquest clam, però subratlla que la reivindicació no s'ha de limitar a un dia

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat a la societat catalana "pronunciaments explícits" a favor del pacte fiscal per deixar ben clar a Madrid que el nou model de finançament és una "petició de país". Mas ha assegurat que la Diada de l'11 de Setembre és una data especial en què s'han de posar de manifest les grans reivindicacions nacionals i que, a hores d'ara, el concert és la més important. Tot i això, ha afirmat que el clam social no s'ha de limitar a un sol dia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha assegurat que el pacte fiscal conformarà la principal estratègia de Govern dels propers mesos, perquè serà una eina clau "per fer la volta" a la situació econòmica actual. "Posarem tota la carn a la graella per a la consecució del pacte fiscal", ha afirmat el president, el qual ha explicat que ja ha fet arribar una carta a Mariano Rajoy i espera poder-s'hi reunir a la tardor.

El president ha aclarit que és conscient que obtenir diners "des del primer moment no serà possible", perquè no n'hi ha, però ha insistit que "sí que es pot canviar l'estatus de Catalunya" des del punt de vista del finançament. "Volem sortir del cafè per a tothom", ha etzibat.

Un fons de liquiditat que no arriba

El cap de l'executiu català també s'ha referit als retards dels pagaments a les entitats socials. Ha explicat que si la Generalitat "no pot pagar millor" a finals de mes, no és perquè no vulgui, sinó perquè la situació no l'hi permet. "Espero que a finals d'agost podrem pagar una mica millor", ha dit Mas, el qual ha recordat que aquest mes no hi haurà tants venciments de préstecs com al juliol.

A més, ha recordat que, si bé el govern espanyol va anunciar "a so de bombo i platerets" un fons de liquiditat per ajudar les autonomies, encara no està operatiu. El president ha instat Rajoy a posar-lo ja en marxa perquè les comunitats puguin "pagar amb més comoditat", tot i que li ha llançat una advertència clara: "Una cosa és informar i l'altra aprofitar un fons per dur a terme determinats controls".

stats