ENTREVISTA AL PRESIDENT
Política 07/04/2011

Artur Mas treu dramatisme a les retallades i reconeix un canvi d'actitud del PP

El president de la Generalitat diu en una entrevista a TV3 que la sortida a l'actual situació “no és tant complicada com a vegades es diu”. Recorre als equilibris per justificar el seu vot al 10-A diferenciant la seva condició de “ciutadà” de la de president

M.colomer/s.gonzález
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El president Artur Mas ha volgut restar dramatisme a les severes retallades que projecta el Govern per reduir dràsticament el dèficit de la Generalitat, que ha plantejat com a una “inversió” per sortir més reforçats de les adversitats econòmiques. Per Mas, les retallades actuals cal entendre-les en una lògica de futur pensant en el benestar de les generacions futures. Ha insistit que cal “aturar l'espital diabòlica” per evitar que d'aquí a quatre anys la Generalitat estigui “endeutada fins a les orelles”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

p { margin-bottom: 0.21cm; } Ara bé, en una entrevista amb la directora de TV3, Mònica Terribas, ha volgut restar dramatisme als ajustaments pressupostaris que projecta el Govern, que ha defensat com a necessàries: “Tot té sortida, i no és tant complicada com a vegades es diu” però “cal corresponsabilitat de tothom, sense excepció”. Això sí, ha defensat la idoneïtat d'haver suprimit l'impost de successions al mateix temps que retalla serveis públics, perquè era un compromís explícit del programa de CiU.

Mas, però, no ha volgut dir durant quant de temps s'hauran de prolongar els ajustaments i els sacrificis. “No puc irresponsablement i frívolament, com han fet altres, dir que això acabarà el mes o any tal”. “No fem el que fem per perjudicar a la gent”, ha clamat el president, que ha deplorat que l'oposició l'acusi de carregar-se l'estat del benestar que ha reivindicat que “CiU ha construit més que ningú”.

Catalunya-Espanya

A més de tornar a reclamar a l'Estat que pagui els 1.450 milions del fons de competitivitat, ha advertit que el Govern ha dit prou i no està disposat a que li “prenguin el pèl”. Malgrat tot, ha insistit que no té cap intenció d'instal·lar-se en una espiral de “confrontació” amb l'Estat, que, això sí, liderarà “sense por” si cal, tot i que ha admès que pot arribar a “espantar” inversions. Ha negat cap similitud entre el cas portuguès i l'espanyol.

El president de la Generalitart també ha fet una crida a PSC i PP perquè se sumin a la reclamació del pacte fiscal que ha insistit que no serà igual al basc o navarrès. Ha defugit “compromisos” entorn a la convocatòria d'una consulta prèvia a la reclamació del concert a Madrid, que ha condicionat a l'aritmètica al Congrés. Si els partits partidaris del concert tenen la paella pel mànec a Madrid, no caldrà consulta, ha defensat. No s'ha escapat d'haver d'argumentar el seu vot afirmatiu a la consulta d'independència del 10-A, que ha justificat fent equilibris quan ha diferenciat la seva condició de “ciutadà” de la de president.

Complicitat amb el PP

Mas ha reconegut el que ha considerat un canvi d'actitud del PP amb Catalunya després que Mariano Rajoy reclamés ahir des del Parlament que l'Estat ha de pagar aquest any els 1.450 milions del fons de competitivitat que preveu el finançament i que Zapatero nega. Això sí, s'ha mostrat prudent i ha freclamat al PP que mantingui també aquesta actitud “a l'hora d ella veritat”. En canvi, ha carregat contra “l'actitud poc comprensiva” del PSOE cap a Catalunya.

stats