NOVA ETAPA
Política 08/02/2013

Mas reclama als empresaris catalans que expliquin les demandes catalanes a Madrid

El president de la Generalitat, en una trobada empresarial a S'Agaró, considera "diabòlica" la situació financera de la Generalitat

Oriol March
2 min

S'AgaróEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat aquest divendres als empresaris catalans que "acompanyin el procés català" i que facin extensives les demandes catalanes a les institucions de l'Estat. "Si es vol diàleg i consens, que sigui recíproc", ha apuntat. "No és bo dur al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha volgut tornar a denunciar l'objectiu de dèficit que l'Estat imposa a Catalunya i que obligarà a fer una retallada de més de 4.000 milions d'euros. "És molt fàcil centrifugar", ha alertat Mas, que ha considerat "diabòlica" la situació financera de la Generalitat.

Pel que fa als casos de corrupció, Mas ha apuntat que "en altres èpoques hi havia també casos de males pràctiques, però el context econòmic fa que se'n faci un judici diferent". El president ha alertat d'un "canvi de sistema", amb referència a la 'italianització" de la política catalana.

Mas ha començat la seva intervenció traient pit per haver aconseguit que Nissan creï 1.000 llocs de treball directes per la via de la fabricació d'un cotxe. Un exemple, segons el president, de la "bona manera" de fer les coses en matèria econòmica. El cap del Govern ha tornat a insistir en l'esforç de moderació del dèficit públic i ha alertat que "no és fàcil" fer aquestes maniobres sense posar en risc la cohesió social. "Això porta a un cul-de-sac", ha valorat.

"Respecte a la legalitat"

El teloner de Mas ha estat Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha fet un discurs marcadament econòmic centrat en la crisi, les infraestructures, les universitats i la cooperació entre el sector públic i el sector privat. Això sí, al final de la seva intervenció, Valls ha aprofitat per demanar al president "respecte a la legalitat" i que "no converteixi en departaments estancs la sortida de la crisi i les relacions Catalunya-Espanya".

Abans de Valls ha estat Anna Balletbò, impulsora de les jornades i exdiputada del PSC al Congrés dels Diputats, qui ha pres la paraula. Balletbò ha carregat contra la corrupció política i ha obviat qualsevol referència a la consulta que el Govern vol celebrar l'any 2014.

stats