Asens acusa el PSOE de "deslleial" per no haver-los comunicat l'ajornament de la reforma del delicte de sedició

Yolanda Díaz admet que la convivència entre socis de govern es pot "millorar"

ARA
2 min
Jaume Asens, en una imatge d’arxiu al Congrés.

BarcelonaEl ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va anunciar dimarts que la reforma del delicte de sedició que fa mesos que està guardada en un calaix hi continuarà fins, almenys, quan acabi l'any. L'anunci va agafar per sorpresa Unides Podem, perquè el PSOE no els havia comunicat aquest nou ajornament, segons ha explicat el president del grup lila al Congrés, Jaume Asens. Per això, en una entrevista a TV3, Asens ha considerat una "certa deslleialtat" que el PSOE no els hi expliqués prèviament. "Vam fer arribar el nostre malestar", ha explicat Asens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat lila és l'artífex d'aquesta reforma del Codi Penal i fa mesos que pressiona el PSOE perquè la tiri endavant. "L'agenda de la desjudicialització no es pot frenar", ha insistit Asens, que, malgrat tot, ha admès que els socialistes, després del "rebombori" dels indults, han "posat el fre" sobre aquesta qüestió. Els dos socis de govern, en realitat, encara no havien entrat a fons a abordar el contingut d'aquesta reforma i Asens ha admès que partien de posicions discrepants. Mentre el PSOE apostava per una "reforma de la pena", Unides Podem defensava derogar el delicte o, si més no, reformar-ne el redactat perquè actes com l'1-O no poguessin ser considerats delicte. Per al líder del grup lila al Congrés, l'actual Codi Penal és una "bomba de rellotgeria", està "desfasat" i cal una reforma urgent.

Comissió d'estudi sobre el preu de la llum

La topada entre socis per la reforma del delicte de sedició no ha sigut l'única, aquesta setmana, sinó que la problemàtica sobre l'augment del preu de la llum ha acabat també airejant les discrepàncies entre el PSOE i Unides Podem sobre aquesta qüestió. Ahir dijous el partit lila va decidir tirar pel dret i presentar una iniciativa legislativa al Congrés que proposa crear una empresa pública d'energia. Però aquest divendres, l'endemà d'aquest moviment, els dos partits han presentat una iniciativa per crear una comissió d'estudi sobre el preu de la llum.

Precisament aquest divendres també s'ha referit a l'estat de salut de la coalició la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha atribuït a les "dinàmiques pròpies" dels grups parlamentaris el fet que ahir Unides Podem presentés una llei per crear una empresa pública d'energia a l’esquena del PSOE. Només van avisar els socialistes amb una hora d'antelació que passarien "de les paraules als fets", en paraules del diputat Juantxo López Uralde. En una entrevista a Ràdio Euskadi, Díaz ha dit que sempre s'ha de "cuidar" la coalició i ha defensat "millorar els mecanismes de convivència".

stats