Política 28/10/2019

L'Assemblea de Càrrecs Electes es reunirà dimecres a les 7 de la tarda a Catalunya

El lloc encara està per determinar i les despeses d'organització es repartiran entre els partits

Aleix Moldes
2 min
El president de l'AMI, Josep Maria Cervera.

BarcelonaL'Assemblea de Càrrecs Electes va ser una plataforma creada el 2016 sota el paraigua de l'Associació de Municipis per la Independència. S'adreçava als més de 9.000 càrrecs escollits a les urnes que hi ha a Catalunya amb la intenció de fer de coixí –si calia– per suplir la capacitat d'iniciativa de la Generalitat i el Parlament en cas que fossin intervingudes. No es va arribar a activar mai. Dos anys després, des de Waterloo, el Consell per la República recupera aquella idea per consensuar una resposta unitària des de l'independentisme a la sentència del Tribunal Suprem. L'expresident de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha convocat els electes de Catalunya per dimecres, 30 d'octubre, i segons ha pogut saber l'ARA la reunió es farà a les 7 de la tarda en un lloc encara per determinar de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No serà a Bèlgica, doncs, on s'hauran de desplaçar els electes que voluntàriament decideixin assistir a aquesta assemblea. Els partits independentistes ja estan treballant en l'organització de l'acte, que intentaran que sigui multitudinari. Segons les fonts consultades per aquest diari, de fet, s'han compromès a finançar una part del cost, tot i que formalment sigui el Consell per la República qui ho convoqui. També hi ha en marxa peticions perquè els mateixos assistents col·laborin amb una aportació econòmica.

L'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater serà qui coordinarà aquesta assemblea, segons va avançar l'ARA divendres. Encara no estan definides les competències que es volen donar a aquest nou ens, que passarà a ser una pota més d'entre les estructures que reclamen la llibertat dels presos polítics i el reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya. Ho faran per primera vegada dimecres que ve, en la vigília de l'inici dels actes de campanya electoral que a partir de dijous al vespre centraran bona part dels esforços dels partits polítics.

A l'assemblea que impulsava l'AMI s'hi van acabar registrant més de 4.000 persones, entre regidors, alcaldes i diputats, i tot i que només va fer algunes reunions, l'ANC fins i tot va demanar que investís simbòlicament Puigdemont quan el Parlament va optar per no fer-ho davant les advertències del Tribunal Constitucional. Ara la iniciativa tot just comença a caminar sense saber ben bé quina ha de ser la seva utilitat. En les últimes setmanes, però, els partits han vençut algunes reticències inicials i tots s'han sumat al plantejament de reunir els seus electes. La CUP fins i tot va impulsar una trobada pròpia, de la qual ERC i JxCat es van desmarcar, i dissabte el president del Govern, Quim Torra, es va reunir amb més de 800 alcaldes del país al Palau de la Generalitat.

stats